MNB
MNB - 2

Hírek

Könyv az Őrségről

2016. június 28., 15:09

Ötéves munkával elkészült az Őrségi Nemzeti Parkról szóló kétkötetes monográfia, amelyet a Savaria Múzeumban mutattak be. A helyszínválasztás nem véletlen, mivel az intézmény munkatársai közül többen szerzőként vettek részt a munkában.

Könyv az Őrségről

„Fölszállott egy sárgalábú madár...

Baksa Eszter szalafői népdalokból összeállított műsorával kezdődött az Őrség monográfiájának bemutatója. A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent kétkötetes mű jelentőségéről V. Németh Zsolt államtitkár beszélt.

V. Németh Zsolt államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium
„Különleges azért is, mert nemcsak a természettudományi képet adja az Őrségről, hanem az Őrség világának, gazdaságának egészéről is képet nyújt. Néprajzi és nyelvi elemek is vannak. Maga a szemlélete is különleges mert az állat és növényvilág bemutatása mellett nem csak a védett növényekre és állatokra koncentrál, hanem valamennyire.”

Az Őrségi Nemzeti Park monográfiája huszonnyolc szerző minden részletre kiterjedő munkájának az eredménye. Ezernégyszáz oldalnyi kézirat állt össze, ám terjedelmi okokból végül csak ezer oldalnyi anyag kapott helyet a Bartha Dénes szerkesztette kötetekben. A könyv egyaránt szól a szakemberekhez és az érdeklődő nagyközönséghez.

Markovics Tibor igazgató, Őrégi Nemzeti Park
„Tudós szakemberek írták olyan alapossággal, amely úgy gondolom, hogy minden tudományos kritériumnak megfelel. Ugyanakkor olyan egyszerű nyelven próbálták összeállítani az anyagot, hogy általános iskolások, középiskolások is forgathatják. A célunk az volt vele hogy egyrészt a környékben élők, az Őrségben élők is megismerkedhessenek azzal a csodával, amik nekik fel sem tűnik.”

Az igazgató elmondta, hogy a monográfia megjelentetésével lezárult egy nagy munka, de már előkészületben van több kiadvány is, melyek az Őrséget és értékeit ismertetik meg minél szélesebb körben.