Hírek

Könnyítette a Vidékfejlesztési Minisztérium az iskolagyümölcs program feltételeit

2012. május 31., 18:31

A következő tanévtől az oktatási intézményke már egyszerűbben igénylehetik a termékeket, illetve a szállítók adminisztrációs kötelezettsége is csökken.

Könnyítette a Vidékfejlesztési Minisztérium az iskolagyümölcs program feltételeit

Szombathelyen is több iskola csatlakozik évről évre a programhoz, melyben az alsó tagozatos gyerekek ingyen juthatnak friss gyümölcshöz, vagy gyümölcsléhez nap mint nap.

A Reményik-iskola két évvel ezelőtt csatlakozott az iskolagyümölcs programhoz. Eleinte naponta, később heti szállítással jutott el a friss alma a győri termelőtől az intézménybe.

A gyerekek várják az almaosztást és jól ismerik a gyümölcs fogyasztásának előnyeit is.

Mosonyi Réka
"Azért kell almát enni, mert egészséges, és jót tesz a fogainknak."

Major Milla
"Nagyon sok vitamin van benne és nagyon egészséges."

Tanulónként heti 200 forintos támogatást kapnak a szállítók. Ez az összeg tartalmazza a szükséges tárolási, csomagolási és logisztikai költségeket is. Az új rendelet meghatározza, hogy gyerekeknek hetente legalább kétféle zöldséget és gyümölcsöt kell kapniuk legalább huszonkét héten keresztül. A szaktárca egyszerűsítette az igénylés feltételeit és az adminisztrációs terheket. Az elsődleges cél a gyermekek étkezési szokásainak megváltoztatása, z elhízás elleni küzdelem, valamint az ezekkel összefüggő betegségek megelőzése.

Sátory Károly igazgató, Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola
Folytatódik a program nagy örömünkre, azok a változások, amik régen voltak, hogy eddig csak alma volt, és most már mindenféle gyümölcs, szerintem nagyon jó ötlet, mert minden gyümölcsben más a vitamin, a vitamin tartalom. És így talán a gyerekek is jobban várják, ha nem mindig ugyanazt kapják.

Már az idei tanévben is próbálták színesíteni a kínálatot, így alma helyett gyakran ivólevet, vagy sárgarépagolyókat kaptak a gyerekek.