Hírek

Komplex katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak

2019. október 17., 15:35

Szivárgás történik egy gázfogadó-állomáson Szombathely határában, ki kell menekíteni az embereket a környéken lévő üzemek telephelyéről. A mobil labor folyamatosan méri a levegőbe jutó gáz koncentrációját, várható terjedését, és igyekeznek elhárítani a robbanásveszélyt. Ez volt az alaphelyzete annak a komplex katasztrófavédelmi gyakorlatnak, amelyet az egyik veszélyes anyagok tárolásával foglalkozó cégnél tartottak a társszervek bevonásával csütörtökön.

Komplex katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak

A nagynyomású gázvezetékrendszer átadóállomásán eltörik az egyik cső, a 60 báros rendszerből kiszabaduló gáz robbanásveszélyt teremt. Két sérültet kell kimenekíteni.

Köcse Tamás - vezető mentőtiszt, OMSZ
"Szükség lehet oxigén-inhalációra, lélegeztetés megkezdésére, légútbiztosításra, mindenképp az állapotától függ. Ha hétköznapi ember kerül ilyen helyzetbe, azt ajánljuk, hogy a tömény gáz közeléből mihamarabb el kell távolítani az áldozatot, természetesen akkor, ha a segélynyújtó biztonságosan oda tudnak menni."

 "UN 1965 az anyag neve, és a 115-ös útmutató szerint kell eljárni. Ez fontos."

A mobil labor folyamatosan méri a gáz koncentrációját, meghatározzák a szél irányát, sebességét, a gáz várható terjedését, és térképen jelölik, mekkora területen áll fenn robbanásveszély. A környéket áramtalanítják, aggregátorokat állítanak üzembe, értesítik a lakosságot, és kimenekítik a dolgozókat a környékbeli üzemekből. A katasztrófavédők mellett rendőrök, mentők, polgárőrök, a gáz- és áramszolgáltató munkatársai, valamint az ELTE Savaria Mentőcsoport tagjai vettek részt a gyakorlatban.

Lakatár Gábor - kirendeltségvezető, Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
"A katasztrófavédelem célja az, hogy minden évben végrehajtson olyan gyakorlatokat a társszervekkel, karitatív szervekkel be tudjuk gyakorolni azokat a momentumokat, amelyek egy ilyen helyzetben nagyon fontosak lehetnek. Ismerjük egymás eszközeit, felszereléseit, lehetőségeit, és közösen egy ilyen eseményt végre tudunk hajtani."

"Lapkeverő üzemében veszélyes mértékben felgyülemlett a gáz."

A szimuláció szerint az egyik veszélyes anyagokkal foglalkozó cég telephelyén is beavatkozásra volt szükség. A raktárakban tárolt műgyanta és oldószerek kezelésére szigorú előírások vonatkoznak, ez a tizedik közös gyakorlatuk volt.

Kuglicz Attila - ügyvezető, Zoll-Sped Kft.
"A mi saját berendezéseink kétszeres biztonsággal, duplikálva akadályozzák meg az elegyképződést. Hőmérsékleteket különböző mértékben szükséges beállítani a csarnokokban, így igyekszünk megőrizni azt a biztonságot, amit ezeknek az anyagoknak a kezelése, szállítása igényel."

Nagynyomású gázvezeték-sérülés szerencsére még nem történt, kisebb szivárgások évente 10-15 alkalommal előfordulnak, amikor autóval letolatják, vagy munkagéppel elvágják a vezetéket. A gyakorlat sikerrel zárult.