Hírek

Kommunikációs tréning a Szombathelyi Televízióban

2015. március 26., 16:57

"Van más út" címmel indított kortárs segítő képzést középiskolásoknak a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztálya. A programhoz a Szombathelyi Médiaközpont is csatlakozott. A fiatalok kétnapos kommunikációs tréningen vettek részt a Szombathelyi Televízióban.

Kommunikációs tréning a Szombathelyi Televízióban

A híradós műsorvezetést gyakorolják fiatalok a Szombathelyi Televízió stúdiójában. Ez azok számára is jó feladat, akik nem a kamerák előtt, hanem a való életben szeretnének szépen, érthetően beszélni. A tapasztalatok szerint a diákok még egymás között sem szívesen beszélik meg gondjaikat, problémáikat, pedig számos bűncselekmény megelőzhető lenne, ha szót értenének egymással. Ezen változtatna a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság által középiskolásoknak indított "Van más út" című, kortárs segítő képzés. A programhoz a Szombathelyi Médiaközpont is csatlakozott. A tanulók a Szombathelyi Televízióban kommunikációs tréningen vettek részt.

Lovass Tibor – ügyvezető igazgató, Szombathelyi Médiaközpont
„Megtanulunk kérdezni, hisz a világ akkor ismerhető meg, hogyha azzal kapcsolatban fel tudjuk tenni a kérdéseinket, amelyekre kíváncsiak vagyunk. Megtanultuk azt, hogy hogy születik egy hír, miként kell egy nagyobb terjedelmű eseményt tömöríteni mondjuk négy-öt mondatba”

A megye iskoláiból várták a tizennégy és tizenkilenc év közötti önkénteseket, végül közel harmincan jelentkeztek.

Rónafalvi Lili – tanuló, Bolyai-iskola
„Én személy szerint azért választottam ezt a programot, mert nagyon érdekel a média és a kommunikáció, szóval mint ez a mai nap is itt vagyunk. Szerintem nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a médiával, hogy mit is közöl velünk, és ez engem kifejezetten érdekel, ez a továbbtanulásban is szerintem ez egy előny nekem.”

A kortárs-segítők munkájához elengedhetetlen, hogy a szakmai képzés során megszerzett tudást, prevenciós ismereteket továbbítani tudják. Ebben lehet segítségükre a televíziós tapasztalatok.

Bíró Barnabás – vezető - Vas megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztály
„Ez segíteni fogja őket abban, hogy hogyan tudják gördülékenyebben és megfelelő módon továbbítani a bűnmegelőzéssel, a bűncselekmények elkövetésével, illetve a bűncselekmények sértetté válásának elkerülésével kapcsolatos információkat.”

A tervek szerint a legrátermettebb fiatalok közreműködésével ifjúsági műsor indul majd a Szombathelyi Televízióban. Így ez a korosztály is első kézből, hiteles arcoktól kaphat választ  kérdéseire, problémáira.