Hírek

Komatits József tőrvívó nevét vette fel az új szombathelyi vívócsarnok

2020. szeptember 28., 22:32

A szombathelyi vívósport történetének legsikeresebb képviselője, Komatits József tőrvívó nevét vette fel a pénteken ünnepélyesen felavatott új vívócsarnok. Az EPCOS telephelyen megvalósult beruházásnak köszönhetően egy energiatakarékos, nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas, korszerű létesítményt használhatnak a Szombathelyi Vívóakadémia Sportegyesület tagjai.

 

Komatits József tőrvívó nevét vette fel az új szombathelyi vívócsarnok

A cserkészházzal és az asztalitenisz-csarnokkal együtt közel 1 milliárd forintból készült el a korszerű vívóterem, amely mellett öltözőket, konditermet, fegyvermesteri helyiséget, orvosi és klubszobát is kialakítottak. A Szombathelyi Vívóakadémia Sportegyesület csaknem 100 tagja edzhet itt rendszeresen, köztük korosztályos versenyzők, veteránok, sőt hobbi vívók is, akik felnőttként ismerkednek a sportággal. Korábban a Nagy Lajos Gimnázium tornatermét használták, ami után óriási váltás az itt kialakított 12 verseny- és 6 gyakorló pást.

Babós Csaba - elnök, Szombathelyi Vívóakadémia Sportegyesület
Ott az idő nagy része azzal ment el, hogy felépítettük a pástot, és edzés végén, mivel jött a következő sportág, le kellett bontani a pástot. 04:02 ezzel rengeteg idő veszett el. Itt a gyerekek most a bemelegítés után egyszerre kihúzzák a földből a dobvezetéket és bekötnek és vívhatnak, tehát időveszteség nélkül, azonkívül pedig olyan profi a pástnak a felülete, hogy a vívást kifejezetten támogatja.

Az ünnepélyes avatáson Nemény András polgármester megköszönte mindazok támogatását, akik a ciklusokon átívelő jó ügy mellé álltak, a vívóegyesület 2001-es újraalakulásától ennek a korszerű létesítménynek a megvalósításáig. Ezzel minden adott, hogy a szombathelyi vívósport 3. aranykora kibontakozhasson - fogalmazott. A város élen jár az utánpótlás-nevelésben és évek óta, népszerű nemzetközi vívótáboroknak ad otthont, ma már a régió egyik legfontosabb központja - méltatta a szombathelyi egyesület munkáját Vitályos Eszter, az EMMI államtitkára. A beruházást 158 millió forinttal a Magyar Vívószövetség is támogatta.

Csampa Zsolt - elnök, Magyar Vívószövetség
Most mikor az ember belép ebbe a szuper környezetbe, és átnéz a túloldalra, látja, hogy kb. abból a raktári környezetből lett egy ilyen patinás vívóterme a városnak, azt gondolom, ez is azt mutatja, hogy Szombathely az elmúlt időszakban igenis fejlődött, a sport is erősödött, és abban bízom, hogy a szombathelyi vívás is a jövőben erősödni fog.

Hogy hogyan lett az egykori üzemcsarnokokból modern sportközpont, azt Gáspár Péter tervező mutatta be az érdeklődőknek. Közülük néhányan tanítványai vagy versenytársai voltak Komatits József szombathelyi olimpikonnak, aki a montreáli olimpián a legjobb magyarként 9. helyezést ért el, de világbajnokságokon és csapatban is sikeres volt. A 2007-ben elhunyt tőrvívó máig a szombathelyi vívósport legeredményesebb képviselője, sokak példaképe. A létesítmény mostantól az ő nevét viseli.

Komatits Gertrúd - Komatits József leánya
Az első alkalom után ő úgy döntött, amikor pástra lépett és kipróbálta a vívást, hogy ez lesz az ő sportja. Kitartása és szorgalma biztos, hogy példaértékű volt a régieknek és talán a mostaniaknak is az lesz, biztos, hogy ez nagyban hzzájárult a sikereihez. 10:10

A nemzetiszínű szalagot Csampa Zsolt vágta át Komatits József özvegyével és leányával közösen