Hírek

Költségvetési egyeztetés

2021. február 22., 14:45

A 23 megyei jogú város polgármestere pénteken egyeztetett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel a költségvetési helyzetről. A városvezetők a kormány döntései által kieső források kompenzálását és a politikai színezettől független elbírálást kérték. Ígéretet kaptak, hogy egyéni tárgyalásokkal folytatódik az egyeztetés a támogatásokról.

 

Költségvetési egyeztetés

A városok előzőleg levélben vázolták anyagi helyzetüket Varga Mihály pénzügyminiszternek. Szombathely is megfogalmazta kérését: 3,6 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy a működés biztosítható legyen az idei évre. A levélre egyik város sem kapott még választ. A pénteki egyeztetésen Nemény András tájékoztatta Gulyás Gergelyt a tavalyi év döntéseiről, a covid elleni védekezés költségeiről, az ezzel kapcsolatos szociális célú kiadásokról és az idei helyzetről, nyomatékosítva, hogy az önkormányzattól elvett pénz hiányát közvetlenül a szombathelyi vállalkozások, emberek fogják megérezni, ami nem lehet célja a kormánynak - fogalmazott a polgármester. Külön is szó esett a Savaria Történelmi Karneválról, amelyen Gulyás Gergely korábban vendégként részt vett. Szombathely legnagyobb turisztikai és kulturális eseménye ugyancsak veszélybe kerülhet a pénzhiány miatt.

Nemény András - polgármester
"A városok maguk kezdeményezték. Kértük egyöntetűen, hogy ne különböztessen város és város között, mindenki kapja meg egyformán a kompenzációt az iparűzési adó kiesése és az egyéb elvonások miatt. Erre nem kaptunk választ, pontosabban mindenkivel egyesével fognak egyeztetni márciusban, és áprilisban kormánydöntésben fogják lezárni a nyitott kérdéseket."

Egyelőre tehát nem tudni, hogy ágazatonként milyen támogatásra számíthat a város.

Nemény András - polgármester
"Így nem lehet végleges költségvetést készíteni, feltételezésekre kell alapozni. Lesz egy olyan sor, ami a remélt kompenzációt mutatja. Ha mindent megkapunk, 3.6 mrd plusz forrás érkezik a városba. Ha nem, a kormányzat eldönti, mit talál fontosnak, és mit nem, akkor azokat ki kell húzni. Akkor tudjuk visszarakni, ha év közben bármilyen számunk jobban teljesül."

A költségvetést legkésőbb március 15-ig kell elfogadni, de azt a kormány döntését követően biztosan módosítani szükséges.