MNB - 2
MNB

Hírek

Kívül-belül megújult

2010. július 23., 17:59
Július 4-én felszentelték a felújított evangélikus templomot Kőszegen. Az épületet tavaly nyáron öntötte el az árvíz, súlyos károkat okozva ezzel. A renoválás idején a szomszédos gyülekezeti teremben tartották az istentiszeteleteket, két hete azonban hivatalosan is átadták az épületet. 32 millió forintba került a felújítás.
Kívül-belül megújult


Ezek még a tavalyi állapotok a kőszegi templomban, a vakolatot másfél méter magasan kellett leverni, hogy a vizesedés megszűnjön. Az épület a város legmélyebb pontján áll - mondja az egyházfelügyelő.

1783-as építése óta minössze egyszer renoválták az épületet, a mostani felújítást nem tervezte az egyházközség, minden segítségre szükség volt, hogy összeszedjék az ehhez szükséges 32 millió forintot.

Koczor Lajos - felügyelő, Kőszegi Egyházközség
"Kb. 1 millió 700 ezer ft jött csak a lakosság részéről befizetésbe, az országos egyházi támogatás, a biztosítónak, a műemlékhivatalnak a támogatásából jött össze ez a pénzösszeg."

Megújult a park, megoldották a vízelvezetést a templom körül, és belül is megszépült az épület. A padsorok felújítását a gyülekezeti tagok társadalmi munkában végezték el. A karzatra felkerült a 2010-es felújítási dátum is a jeles évszámok közé. Nemcsak a templomot, hanem az egyházközség birtokában lévő eredeti Luther Bibliát is restaurálták. Ez a felbecsülhetetlen értékű könyv ezentúl minden ünnepi alkalmon megtekinthető lesz.