MNB
MNB - 2

Hírek

Kittenberger: Világszínvonalú magyar képregény

2016. augusztus 18., 13:53

Szombathelyi alkotók is részt vettek a Kittenberger című képregény elkészítésében - a fiatalok Műhely című magazinműsorunkban mutatkoztak be. A világszínvonalú munka a 135 éve született, híres Afrika-kutató élettörténetén alapul. Létező személyek és irodalmi alakok is felbukkannak benne.

Kittenberger: Világszínvonalú magyar képregény

1907-ben járunk, Kongóban. Kittenberger Kálmán és segítői egy orrszarvúforma pusztító fegyvert próbálnak megfékezni, és nem is sejtik, hogy a szálakat a már háborúra készülő Belgiumból mozgatják. A neves Afrika-kutató és zoológus mellett feltűnik a történetben a korszak sztárnyomozója, Poirot, és a magyar irodalom néhány regényalakja is.

Tebeli Szabolcs
"Kittenberger Kálmánnak ebben a történetben van két segítője Áts Ferenc és Baka János, aki Boka akar lenni a Pál utcai fiúkból. Az volt az elképzelésünk, hogy jó barátokká váltak, miután Nemecsek meghalt, talán lelőhetem a poént. Ez összehozta őket, és idősebben segítőivé váltak egymásnak, együtt kalandoznak, és vállalnak el mindenféle nehéz munkát a világban."

A kritikusok szerint a 48 oldalas kiadvány az elmúlt évek legjobb magyar képregénye. Rejtő Jenőtől, Vernétől és Joseph Konradtól is merítettek ihletet, Kittenberger kalandos élettörténetét pedig fiktív elemekkel tették még igalmasabbá. Az igényes kivitelű képregény forgatókönyvét Somogyi György írta, a vizuális megvalósításért Tebeli Szabolcs felelt, a színezés Bárány Áron feladata volt.

Bárány Áron  
"Az én részem teljesen analóg módon zajlott, a Szabitól kaptam egy profi, erre a célra készült japán filckészletet, és hajnali 3-4 óráig görnyedtem az asztal felett, és töltögettem ki az oldalakat."    

A képregényből 1200 példányt nyomtattak magyar és angol nyelven. Hozzáférhető a szombathelyi könyvesboltokban, és megrendelhető az interneten keresztül. Az alkotók már a folytatáson dolgoznak.