Hírek

Kinyitott a Jeli Varázskert

2020. május 18., 16:52

A veszélyhelyzet miatt eddig zárva tartott, a kijárási korlátozás enyhítésének köszönhetően azonban szombaton délelőtt újra megnyitotta kapuit a Jeli Varázskert.

Kinyitott a Jeli Varázskert

Az első látogatókat V. Németh Zsolt, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos köszöntötte. Mint mondta, Jeli egy csoda, a járvány egyik tanulsága pedig éppen az, hogy becsüljük meg a körülöttünk lévő értékeket, szép tájainkat.

V. Németh Zsolt - miniszteri biztos
"Mostanában kaptunk egy jelzést a gondviseléstől: újratervezés, fordulj meg. Bízom benne, hogy aki ide belép, az első lépéseket megteszi."

Pontban 10 órakor kitárultak az arborétum kapui.

"Tessék parancsolni!"

Sokan várták már, hogy kikapcsolódhassanak és sétálhassanak a több mint százhektáros gyűjteményeskertben, amit gróf Ambrózy-Migazzi István az 1920-as években alapított.

Marton Istvánné
"Minden éven nyitáskor eljövünk, most is már nem is tudom, hányadik alkalommal vagyunk itt. Gyönyörű a kert, áldjuk, aki megteremtette, létrehozta."

Mostantól két héten át tart a csúcsvirágzás: teljes pompájában virulnak a lombhullató illatos, valamint a nagyvirágú rhododendronok, mintegy 5000 tő.

Ruborits Tamás - közjóléti műszaki vezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
"Magyarországon a rhododendronfélék a Sopron-Sümeg vonaltól nyugatra tudnak csak megmaradni, mi vagyunk a legnagyobb gyűjtemény Magyarországon. Európai szinten az az érdekessége, hogy ezeket magról nevelték föl, így a genetikai állományuk sokkal varibilisebb, mint a nyugat-európai fajtákkal betelepített arborétum."

A látogatóktól távolságtartást, a pénztárnál, a mosdóknál, a kilátónál és a lombkorona sétánynál maszk viselését kérik. A Jeli Varázskert minden nap 9-től 17 óráig tart nyitva.