Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Kigyulladó autók

Adásban volt: 2019. augusztus 7.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Egyre több személyautó gyullad ki országosan akár menet közben, vagy álló helyzetben. Ugyanez a tendencia Vas megyében is. Legutóbb augusztus elején égett ki egy gépjármű Sárvár térségében. A katasztrófavédők arra figyelmeztetnek, hogy a gépkocsit nem csak a téli útviszonyokra érdemes felkészíttetni. A kifogástalan műszaki állapot nyáron is nagyon fontos.

Július elején négy autó vált a tűz martalékává Szombathelyen a Vérellátó parkolójában. Az egyik kigyulladt, és a lángok átterjedtek a közelben állókra is. A tulajdonos a Gyöngyös patak vizével próbálta oltani gépjárművét, de nem sok sikerrel. Egyre több ilyen eset fordul elő: országosan például 2017-ben 460, 2018-ban 570, idén eddig pedig 310 személyautós tűzeset volt.

Balogh Eszter – sajtószóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Vas megyében 2018-ban összesen 16 személygépjármű tűzeseténél voltak jelen a kollégák, míg idén ezidáig 8 ilyen tűzesettel találkozhattunk.”

Az esetek nagy részénél tűzvizsgálati eljárással keresik, hogy mi okozta a problémát. A legfőbb ok, hogy szivárog az üzemanyag.

Egyed László – tűzoltósági felügyelő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Másik ilyen keletkezési ok az elektromos rendszerek sérülékenysége. Ezek a vezetékek különböző helyeken, csatornákban vannak befűzve a gépjármű karosszériába. És bizonyos idő után megsérülhetnek, elkophatnak, és elektromos zárlat is keletkezhet. Harmadik ilyen keletkezési okunk a kipufogó-rendszer által termelt hő.”

Ilyenkor például a száraz fűre leparkoló autó begyújthatja azt, és leéghet az egész gépjármű. A kocsi műszaki állapotára egész évben érdemes figyelmet fordítani. Fontos az évenkénti felülvizsgálat, amit sajnos a tulajdonosok többsége nem tart észben, és csak akkor keresik fel a szervizeket, ha már baj van – mondja a szakember.

Az olajcserét is rendszeresen el kell végeztetni, így megelőzhetők a komolyabb problémák.

Albert Gábor - autószerelő
„Minél rosszabb, annál jobban melegszenek az alkatrészek, a motortér. Egyre nagyobb meleget generál, és ez az egész autónak a melegedését, az alkatrészek öregedését, gumiknak, vezetékeknek, szigetelések öregedését okozhatja.”

Érdemes az autóban kézi tűzoltókészüléket is tartani. Ez nálunk nem kötelező tartozéka a személygépkocsiknak, de a tűz időben elfojtható vele.

2019. augusztus 07.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében