Hírek

Kézzel készített ünnepi díszek a Kézműves Kuckóban

2020. december 04., 19:06

Készülnek a karácsonyra a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. dolgozói, az ünnep díszeit gyártják a műhelyben. Idén elmarad a Fő téri adventi vásár, termékeiket a Kézműves Kuckóban lehet megtalálni. A fából, filcből és terményekből, kézzel készült ajándéktárgyak vásárlói minden egyes elköltött forinttal a fedél nélküli embereket segítik.

 

Kézzel készített ünnepi díszek a Kézműves Kuckóban

Serény munka folyik a műhelyben - itt készülnek a karácsonyi dísztárgyak.

Balázs keze alól hamarosan egy kedves manófigura kerül ki. Hétfőtől péntekig minden nap itt dolgozik, több munkafolyamatba is szívesen bekapcsolódik.

Tóth Balázs
"A rajzolás, azt nagyon szeretem. Változatos, mindig más termékeket rajzolunk, ünnepekre, most jön a karácsony, a Mikulás, az ősz, tél, tavasz, nyár, mindig más, változatos."

Egy-egy termék több dolgozó kezén is keresztülmegy, van, aki rajzol, mások festenek, lakkoznak, csomagolnak. A  szervezetnél 32 ellátott dolgozik, számukra ez rendszeres jövedelmet jelent. A karácsony különleges időszak nekik is, aprólékos munkával, szívesen készítik a díszeket.

"Nagyszülői vagy tanítói ajándéknak gondoltuk, amit el tudnak készíteni a gyerekek otthon."

Minden évben előrukkolnak valami újdonsággal: idén ilyen a karácsonyi mintás fa-lapocska, amit a gyerekek cérnával fonhatnak körbe, most először led-fényekkel ékesített dísztárgyak és ünnepi hangulatú maszkok is készültek. A Kézműves Kuckóban igazi ünnepi hangulat fogadja a betérőt, itt értékesítik a műhelyben gyártott tárgyakat: kopogtatók, asztaldíszek, szalvétatartók és fenyődíszek, gyertyás kompozíciók sorakoznak a polcokon.

Dékánné Fiedler Katalin - foglalkoztatás-segítő, FÉHE
"Sajnos az idei évben a vírushelyzet miatt a karácsonyi vásár nem kerül megrendezésre, ezért itt a boltban tudjuk értékesíteni az erre az időszakra szánt termékeinket, a boltot is kicsit ünnepi díszbe öltöztettük, illetve most csak itt tudjuk bemutatni termékeinket."

A FÉHE egyik fő célja az érzékenyítés, hogy megmutassák: a hajléktalan emberek is képesek értékes, szép termékeket előállítani.

Németh Klára - ügyvezető, FÉHE
"Nehéz sorsú, hajléktalan emberekről van szó, akik a szociális- és közfoglalkoztatásban dolgoznak, és igazán értékteremtő tevékenységgel járulnak ahhoz hozzá, hogy a hajléktalan illetve fedél nélküli ügyfelek irányába tanúsított társadalmi előítéletesség csökkenjen."

Egyedi megrendeléseket is teljesítenek, és házhoz szállítást is vállalnak. A vásárlók minden egyes pénzköltéssel a hajlék nélküli embereket támogatják. A szervezetnél minden évben nagy lelkesedéssel készülnek az adventi időszakra, bár idén a klasszikus ünneplés elmarad, igyekeznek az ellátottak körében is karácsonyi hangulatot teremteni.