MNB - 2
MNB

Hírek

Kevés anyatejet adnak le a szoptató édesanyák a gyűjtőállomáson

2020. szeptember 28., 22:30

A szakemberek arra buzdítanak: aki megteheti, segítse a többi családot.

 

Kevés anyatejet adnak le a szoptató édesanyák a gyűjtőállomáson

Tejet pakolnak el a Szűrcsapó utcai anyatejgyűjtő állomáson. A táska megtelt, de nagyon kevés a kiadható mennyiség. Naponta legfeljebb 800 millilitert kaphat a gyermekorvos által felírt receptre egy csecsemő, de ilyen sokat általában nem tudnak adni az állomáson.

Baranyai Zsófia - vezető, Anyatejgyűjtő Állomás
“Jelen pillanatban Szombathelyen belül öt édesanya van, aki ad nekünk le az állomásra anyatejet, és 13 baba van, akinek tejet kellene biztosítanunk, ők a kapó babák ugye, és ez így sajnos nem jó arány.”

Az adományozóknak átfogó szűrővizsgálaton kell átesniük: székletvizsgálat, HIV- és tüdőszűrés vár rájuk, de a fertőző betegségek és az anyatejben lévő baktériumok is górcső alá kerülnek. Az adminisztrációs dokumentumok között megtalálhatóak a leadáshoz szükséges tudnivalók is.

“Ebbe kell az anyatej mintát gyűjteni, van egy széklettartály, amit megint csak mi adunk, ugyebár most ez is fontos kellék, szájmaszk, illetve egy egyszer használatos gumikesztyű, ha nincs fertőtlenítő, bőrfertőtlenítő, megpróbálunk azt is adni.”

Mélyhűtőben több hónapig eltartható az anyatej, így akinek több van a kelleténél, tartalékolhat.

Levente anyukája egészen szeptemberig a gyűjtőállomásra is vitt a lefejt tejből, ezzel több, szoptatni nem tudó édesanyának és gyermekének segített.

Iszak Jennifer
“Sikerült szoptatnom hál’ Isten, és tejet is leadni, sajnos a koronavírus ide is elért, úgyhogy csak nyár elejétől lehetett ismét leadni tejet, én amint megtudtam, hogy lehetséges, elmentem megcsinálni a vizsgálatokat, és egy héten belül megjöttek az eredmények, és hál’ Isten utána sikerült, az elején olyan fél litert tudtam leadni, olyan másfél hónapig körülbelül, de utána 3 és fél, négy deciért is eljöttek.”

Ilyen steril üvegekben gyűjtik a tejet. Ezek fél literesek, de az állomás gyűjtőkocsija már két deciliterért is házhoz megy.

“Aki ad, az 2700 forintos literáron, adómentes jövedelmet tudunk neki minden hónap végén elszámoltatni, az OEP felé számoljuk el, és az OEP kifizeti.”

A tejet pasztörizálják, ezzel a mikroorganizmusok fertőző hatását megakadályozzák, tehát egészségügyi kockázatot nem jelent a kisbabákra nézve az idegen anyatej. Az állomás a járványhelyzet alatt is biztonságosan üzemel.