MNB - 2
MNB

Hírek

Kettős ünnep a Kámoni Arborétumban

2013. szeptember 17., 11:29

Jubileumi rendezvénysorozattal emlékezik a Kámoni arborétum a gyűjteményes kert 120 évvel ezelőtti alapítására, és arra, hogy éppen 60 éve az Erdészeti Tudományos Intézet kezeli a létesítményt. Az évforduló alkalmából kiállítások nyílnak és egy reprezentatív könyv is megjelenik.

Kettős ünnep a Kámoni Arborétumban

Az Arborétum Öreg-parkjában még több olyan fa magasodik, amelyeket a gyűjtemény alapítója ültetett. Ezek a mocsári ciprusok 120 éve zöldellnek itt, és ez a tulipánfát is négy nemzedékkel ezelőtt telepítette a neves dendrológus, Saághy István.

Borovics Attila főigazgató, Erdészeti Tudományos Intézet
1891-től datáljuk az arborétum létrejöttét, akkor voltak az első tudatos, gyűjteményes ültetvény-ültetések, és a 20-as, 30-as évekre jutott el oda, hogy az ország egyik leggazdagabb gyűjteményévé fejlesztette mind fenyőben, mind lombos fajokban az akkor kb. 7 hektáros arborétumot.

A ritkaságokat is tartalmazó gyűjtemény 120 éves múltját november végéig tartó rendezvénysorozattal idézi meg az arborétum. Szeptember 19-én Csonka Ernő festőművész tárlatával nyílik a jubileumi porgramsorozat, október 1-jén a felújított Saághy-szobrot avatják fel, 23-án pedig a gyűjteményt a háború után megmentő és 27 hektárossá fejlesztő Bánó Istvánra emlékeznek, aki a fenyőnemesítés központjává tette a kertet. A látogatóközpontban kiállítás nyílik.

Szendi Zsuzsa vezető, Ökoturisztikai és Látogatóközpont
Az arborétum 120 évét mindenféle relikviákon, tárgyakon, kísérleti eszközökön, képeken, verseken, képzőművészeti alkotásokon keresztül fogjuk bemutatni, illetve csakúgy, mint eddig, mindenféle interaktív játékos megoldást is rejtünk el a kiállításban.

A februárig nyitva tartó kiállításra várják a szombathelyiek régi fotóit és egyéb emlékeit. Az eddig összegyűjtött dokumentumok segítségével, sok fotóval illusztrált könyv is megjelenik az arborétum történetéről. Az ősszel is látványos kertet érdemes szeptemberben is felkeresni: 27-én rendezik a Kutatók éjszakáját, ahol a gyerekeknek, a laikusoknak és a szakembereknek is kínálnak programot. Egész nap nyitva lesz a híd a szomszédos csillagvizsgálóba: ott távcsöves bemutatóval, égitestekről szóló előadásokkal várják a látogatókat.