Hírek

Kettős premiert tart a Mesebolt Bábszínház

2017. április 19., 15:59

Vasárnap mutatják be a Három kívánság című ír népmesét, valamint “A földimalac, aki semmiben sem volt biztos” című bábjátékot. A sajtótájékoztatón elhangzott:  a történetek a középiskolás, illetve az óvodás korosztályt érintő alapvető kérdéseket feszegetnek.

Kettős premiert tart a Mesebolt Bábszínház

“Hát akkor nem pénz kell, és készen állok az alkura, mit szólsz hozzá!?”

Az  ördöggel kötött alku áll az ír népmesének középpontjában. A történet a pénzről szól - szem előtt tartva, hogy az fontos dolog, csak  jól kell bánni vele.

Veres András - rendező, dramaturg
“Hogy hogyan lehetne gyerkeknek úgy, hogy nem patetikus, de nem is hazug, a pénz hajhászásáról, a kapzsiságról csinálni egy előadást, és nem a pénzről, hanem a pénz rosszul kezeléséről, mert azt egyfajta képmutatásnak érezném, ha ez nem lenne.”

A Mesebolt Bábszínház nem először mutatja meg a közönségnek más népek legenda- és mondavilágát - ebben az évadban is több nemzetiség meséje kapott helyet a színpadon.

Kovács Géza - igazgató, Mesebolt Bábszínház
“Volt már cigány népköltészet, cigány népmesét, cigány holokausztot is dolgoztunk fel. Én azt gondolom, hogy ahhoz, hogy saját értékeinkkel tisztában legyünk, helyére kerüljenek, tudjuk a saját értékeinket és meséink, történeteink értékét, ahhoz ki kell tekinteni a világba.”

A Három kívánság című produkció elsősorban a középiskolásoknak szól, míg a másik előadás a kisebbeket szólítja meg - ezt Hanga Réka egyedi tervezésű bábfigurái is jelzik. A földimalac, aki semmiben sem volt biztos - a kíváncsiság előnyeiről és veszélyeiről mesél az óvodásoknak.

Bartal-Kiss Rita - rendező
“Az éntudat kialakulásáról szól, hogy ha pszichologizálni akarunk. Mindezt nagyon mesei, játékos, metaforikus formában. Nagyon szeretjük, nagyon humoros, azt hiszem, hogy a gyerekek is fogják szeretni.”

Mindkét előadás premierje április 23-án,  vasárnap lesz a Mesebolt Bábszínházban.