MNB - 2
MNB

Hírek

Két vépi nyertes diák az Útravaló ösztöndíjprogramban

2019. március 20., 14:08

Két témában nyert pályázatot a Vépi Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Egy tanuló mikroalgákkal, másik “agrobottal” ért el eredményt az Útravaló ösztöndíjprogramban.

Két vépi nyertes diák az Útravaló ösztöndíjprogramban

Több tucatnyi diákot vonzott a nyertesek bemutatója: a két izgalmas témakörben előadást is tartottak a fiatalok.

Hollósi Éva - igazgató, AM DASzK, Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
”Iskolánk az Útravaló ösztöndíjprogramon belül az Út a tudományhoz alprogramhoz pályázott, két projekttel indultunk ezen a pályázaton, az egyik a burgonya fajtakísérlet, illetve Mikroalgák alkalmazása a burgonyatermesztésben, a másik pedig a Robotika alkalmazása az állattartásban.”

A 13. osztályos tanulók az úgynevezett “Agrobotok” témakörével nyűgözték le az érdeklődőket: az elpusztult élőlényeket - növényeket és állatokat - kellene begyűjtenie a gépnek.

Horváth Gábor Zsolt
“Mi igazából egy dögkereső robotot építenénk, pecsenye csirke tartásban, egy adott útvonalon kellene a robotunknak mozognia, és a dögöt megkeresnie, különböző hangjelzésekkel, mozgatásokkal, amelyik nem mozdul el előle, azt összeszedni.”

A globális felmelegedés tette szükségessé a másik kutatást. A mikroalgák jól bírják a szélsőséges időjárási körülményeket - ez felhasználható az agrárgazdaság területén is. Vegyszerek helyett mikroalgákkal tennék ellenállóbbá, szárazságtűrőbbé a burgonyát.

Husz Annamária - tanár, AM DASzK, Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
“Növényi hormonjaik révén hihetetlenül tudnak alkalmazkodni a szélsőséges körülményekhez, és levéltrágyázás keretében ha a mikroalgát kijuttatjuk, a levélzeten keresztül bejut a kultúrnövénybe, és ott a hormonszintjét a kultúrnövénynek megemeli, és ezáltal aszályra érzékenységét csökkenteni fogja, termésnövelő hatással lehet.”

A tizedik osztályos mezőgazdasági gépész tanuló a családi gazdaságban is hasznosítaná az általa feldolgozott mikroalgás projektet.

Labritz Bálint
“Családi gazdálkodás keretében ezzel foglalkozunk, burgonyatermesztéssel, szeretem is ezt csinálni, érdekel is a téma, és ezáltal kerültem bele ebbe az egész kísérletbe.”

A diákok pályázatukkal a pénteki Csapó Dániel Emlékversenyen mérik össze tudásukat.