Hírek

Két vasi tanösvény is elnyerte „Az év ökoturisztikai létesítménye 2014” címet

2014. szeptember 26., 17:05

Látogatóközpont és tanösvény kategóriában írt ki közösen pályázatot a Magyar Turizmus Zrt. a Nemzetgazdasági és a Földművelésügyi Minisztérium. A mai budapesti díjátadón „Az év szenzációjaként” említették a Jeli Arborétum akadálymentes „Jeli Varázskert Tanösvényét” - amely különdíjat kapott. A szalafői kaszálógyümölcsös tanösvény pedig megosztott első helyezést ért el.

Két vasi tanösvény is elnyerte „Az év ökoturisztikai létesítménye 2014” címet

Horváth Nikoletta 9 éve vak, azt mondta a Jeli Varázskert tanösvény májusi megnyitóján, hogy az akadálymentesítés új lehetőséget ad számára.

Horváth Nikoletta
Nem elég, hogy ezzel a kis eszközzel meghallgathatom, hogy honnan származik, hogy került ide, és mit lehet róla tudni, még meg is foghatom, szagolhatom, ez egy nagyon-nagyon jó dolog.

Hangos idegenvezető segíti a fogyatékkal élőket az élményszerzésben. A 800 m hosszú, kerekes székkel járható akadálymentes bemutató sétaúton Braille-irással is ellátott tábla ismerteti a karnyújtásnyira álló növényeket.

Bugán József vezérigazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Nagyon régen valljuk azt, hogy az állami erdőket kinyitottuk a természet-szeretők előtt. Vannak köztünk fogyatékkal élők is, számukra is meg kell mutatnunk a természet értékeit.  A Jeli Arborétum ennek egyik előőrse.

A Nemzetgazdasági és a Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Turizmus Zrt-vel közösen idén 5. alkalommal írt ki pályázatot „Az év ökoturisztikai létesítménye” cím elnyerésére. Idén 18 pályázat közül választották ki a látogatóközpont és a tanösvény kategóriák győzteseit. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Európában is egyedülálló beruházását, a Jeli Varázskert Tanösvényt innovációs különdíjjal jutalmazták.

Mártonné Máthé Kinga belföldi igazgató, Magyar Turizmus Zrt.
Szenzáció ez a megoldás. Említettem vezérigazgató úrnak, folytassák ezt a megkezdett utat. A fogyatékkal élők a turizmus számára egy kicsit láthatatlanok, az erdészek számára is láthatatlanok.

A látogatóközpont kategóriában a mosonmagyaróvári FUTURA Élményközpont, tanösvény kategóriában pedig az Őrségi Nemzeti Park „Élet a kaszálógyümölcsösben tanösvény” szerezte meg az első helyet. „Az év ökoturisztikai létesítménye 2014.” díjakat a Természettudományi Múzeumban adták át.