Hírek

Két népszámlálás közötti mikrocenzust tart hamarosan a KSH

2016. szeptember 27., 15:25

Mikrocenzust, azaz népesség-összeírást tart október 1-je és november 8-a között a Központi Statisztikai Hivatal. A kérdőívek kitöltése kizárólag elektronikusan történik és a lakosság 10 százalékát érinti.

Két népszámlálás közötti mikrocenzust tart hamarosan a KSH

Magyarországon tízévente van népszámlálás, amelynek félidejében mikrocenzus keretében összegzik az adatokat.

Nyitrai József főosztályvezető, KSH Győri Főosztály
„Ez a hetedik mikrocenzus, amit most október elseje és november nyolcadika között hajtunk végre. Igazából a célja az, hogy a tíz év túlságosan hosszú idő ahhoz, hogy olyan jelentős társadalmi változások történnek, túlságosan hosszú idő ahhoz, hogy el tudjunk tekinteni attól, hogy megnézzük a köztes időben milyen folyamatok zajlanak le.”

A mostani népesség-összeírás a lakosság mintegy 10 százalékát, Vas megyében 99 településen 16 ezer 270 címet érint. Október 1-je és 9-e között lesz lehetőség az internetes válaszadásra. Azokat, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel, számlálóbiztosok keresik fel. Ők töltik ki elektronikusan a kérdőíveket, amelyeknek válaszait zárt csatornán keresztül juttatják el a KSH rendszerébe.

Marton Róbertné osztályvezető, KSH Szombathelyi Osztály
„A lakosságnak kötelezően válaszolnia kell a lakás kérdőívre, a személyi kérdőívre, azoknak, akik életvitelszerűen az adott lakásban laknak. A személyi kérdőíven van kötelező blokk, amit kötelezően ki kell tölteni.”

A kérdőív végén találhatóak az úgynevezett szenzitív kérdések, amelyeknél az érintettek dönthetik el, hogy válaszolnak-e, vagy sem. A válaszadás önkéntes az ezekhez kapcsolódó kiegészítő kérdőívre is.

A mikrocenzus első eredményei várhatóan 2017 májusában lesznek elérhetőek, amelyekből képet kaphatunk az elmúlt öt esztendő változásairól.