MNB - 2
MNB

Hírek

Két fontos szociális jellegű döntés született az április végi közgyűlésen

2019. május 14., 14:57

A krízissegély megemelésével, és a lakhatási támogatásra jogosultak körének bővítésével kapcsolatban is egyetértés volt a testületben.

Két fontos szociális jellegű döntés született az április végi közgyűlésen

Iskolakezdés, kórházi gyógykezelés, temetési költség vagy tartós keresőképtelenség - ezek az élethelyzetek olyan pénzügyi krízist idézhetnek elő egyes családokban, amit nem tudnak segítség nélkül orvosolni.

Ilyenkor kérhető az önkormányzattól a rendkívüli szociális segély, amelynek éves mértékét a legutóbbi közgyűlésen módosították.

Rettegi Attila - elnök, Oktatási és Szociális Bizottság
“Az átmeneti támogatás céljára eddig 42.750 forintot biztosított, most viszont meghatározott esetekben ez a keret túlléphető. Ennek a legmagasabb összege 85.500 forint.”

Ezt a közgyűlés egyhangúlag támogatta.
Az utóbbi évtized legjelentősebb szociális intézkedésének tartja az erről szóló döntést Balassa Péter, a javaslat egyik kezdeményezője. Nem ez volt az egyetlen ilyen jellegű rendeletmódosítás április végén a testület asztalán.

Balassa Péter - önkormányzati képviselő
“A másik pedig a lakbérhez jutásnak a kérdésköre. Ugye két lépcsőben kellett ezt a napirendi pontot tárgyalni, először a költségvetés fedezetét kellett biztosítani, ami a nem önkormányzati tulajdonú lakásoknak a bérletidíj-támogatása volt 1000 forintról 1500 forintra.”

Ennyi lett tehát az a négyzetméterenkénti hozzájárulás, amit az önkormányzat a bérbeadónak közvetlenül utal át. A városi költségvetésben ez 30 millió forintos többletkiadást jelent.