MNB
MNB - 2

Hírek

Kertészeti gépek vásárlásra is lehet hamarosan támogatást szerezni

2013. május 22., 18:05

Néhány hét múlva jelenik meg a pályázati kiírás. Többek között erről is szó esett a Vépen rendezett mezőgazdasági fórumon. A zsebszerződésekről, vízgazdálkodásról, a kamarák szerepéről, céljairól is szó esett. Minden megyében rendeznek ilyen találkozókat az újjáalakult megyei agrárszervezetek, ahol aktuális kérdésekről esik szó.

Kertészeti gépek vásárlásra is lehet hamarosan támogatást szerezni

Az év elején tartott választásokat követően tavasszal alakultak meg megyei szervezetei, majd  országos vezetősége az új, Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának. Vas megyében 6 osztály fedi le a a kamara hatáskörébe tartozó különböző területeket, mondta Szép Tibor. A szervezet célja, hogy segítse a gazdálkodókat pl. a pályázatokon forrásokhoz illetve, naprakész piaci információkhoz jutni.
Hamarosan új pályázati lehetőségek jelennek meg a mezőgazdasági vállalkozások számára. Kertészeti gépek beszerzésére mintegy 24 milliárd forint áll majd várhatóan rendelkezésre, mondta V. Németh Zsolt. A vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta: a következő hónapok egyik fontos feladata az eddig lekötött uniós források kifizetésének felgyorsítása.

V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár
A 2007-2013-ig tató időszak utolsó évében járunk. ennek  a tanulságait összegezzük. A lekötött támogatásokkal jól állunk. Hiszen 97% körüli a források lekötése, a kifizetések olyan 50%-osak.

A föld mellett a megfelelő vízgazdálkodás is érzékenyen érinti a vasi gazdákat, hangzott el a fórumon. A sok eső, a belvizes területek okoztak idén nagy problémákat.

Póczik István, vas megyei elnök - Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Az egyik legnagyobb feladat a jövőben, hogy a vízrendezést szakmailag úgy megalappozni, hogy árokrendszerkeet, befogadókat rendbe kell tenni, hogy ez máskor ne fordulhasson elő.

A fórumon elhangzott: a korábbi évek tapasztalata azt mutatta: az egységes kérelmeket a gazdálkodók közel 80%-a falugazdászok, szaktanácsadók segítségével nyújtotta be.