MNB
MNB - 2

Hírek

Keretbe zárt világ címmel nyílt meg Kardos Tamás kiállítása a kőszegi Írottkő Szállóban

2020. szeptember 25., 21:55

A nemrég Szolnokról Vas megyébe költözött fotóművész a világ távoli országaiban készített fényképeivel mutatkozik be a kisvárosban.

 

Keretbe zárt világ címmel nyílt meg Kardos Tamás kiállítása a kőszegi Írottkő Szállóban

Ausztrál őslakos coca-colával (22:20) és japán kislány gyorsétellel (18:53) - a 21. századi civilizáció jellegzetes termékei a világ távoli országaiban - Kardos Tamás fotóin szívesen ütközteti a tradíciót a modernnel, míg tájképei inkább nyugalmat és harmóniát sugároznak. A fotóművész 73 országban járt eddig, ezt a sokarcú világot hozza közel most a közönséghez kőszegi kiállításán.

Kardos Tamás fotóművész
Nagyon nehéz külön-külön bemutatni őket, ezért csináltam egy ilyen központi címmel, hogy “Keretbe zárt világ”, egy olyan kiállítást, ami mindig a helyhez kapcsolódva van kiválogatva, és állandóan változik, a cím viszont fix. 00:41

Kardos Tamás ezekkel a képekkel mutatkozik be Kőszegen, a kisvárosban ez az első kiállítása. Szolnokról költözött Vas megyébe nemrég, s máris bekapcsolódott a művészeti életbe: aktív tagja lett a Csók István Művészeti Kör Egyesületnek, amely megszervezte a tárlatot.

Palcsó Julianna - elnök, Csók István Művészeti Kör Egyesület
Azokat a pillanatképeket ragadja meg, amit más nem is biztos, hogy észrevesz, ez az egyik, és az embert veszi középpontba, ha végignézzük itt a kiállítás anyagát, én úgy gondolom, hogy a legtöbb képén emberek is vannak. 09:07

A képek mindegyike egy-egy emlékezetes élmény lenyomata, amely most a falakon éled újra. India, Kína, Izrael; Dél-Amerika vagy Afrika nemcsak egzotikus tájakat jelent a számára, de emberi sorsokat is, amelyek portréképein válnak elevenné. A jobbára csak fényképekről ismert távoli világ mellett Kardos Tamás kezdi felfedezni a közeli vidéket is. (20:13) Lassan ő lesz a legkőszegibb szolnoki - hangzott el a megnyitón.

Bajnai Zsolt - igazgató, Könnyűzenei Szolgáltató Iroda, Budapest
Alig néhány év múlva Kőszeg és környékének új képes krónikása születik meg itt Önök között, akinek a szemén keresztül fog fennmaradni a város, a várost ölelő hegyek, nemcsak a 21. század elejéről, de visszamenőleg is, konkrétan azóta, hogy a fotózást feltalálták. 13:04

Kardos Tamást a fotózás mellett a fényképezés története is érdekli. Szombathelyen, a Zsidó Kultúra Házában tavaly megnyílt kiállítás részben az ő gyűjteményére épül. A Fényíró Műhelyt szívügyének tekinti: azóta is a kiállítás gyarapításán és a berendezés építésén dolgozik.