Hírek

Keresik a megoldást a szombathelyi vásárcsarnok felújítására

2019. december 03., 14:21

A korszerűsítésre 1,2 milliárd forint uniós forrást kapott a város, azonban ennyiért senki nem vállalta a modern épület kialakítását. Csökkentett műszaki tartalommal is csődöt mondott a közbeszerzés, pedig nagy szükség lenne a korszerűsítésre.

Keresik a megoldást a szombathelyi vásárcsarnok felújítására

Több mint 40 éve építették a vásárcsarnokot, azóta komolyabb felújítás itt nem történt. Ez (08:54-08:58) a villany főkapcsoló az egyes csarnokban: teljes cserére szorul a négy évtizedes berendezés egyes és kettes csarnokban egyaránt.

Antoni Zsolt - ügyvezető igazgató, Szombathelyi Vásárcsarnok
“Hangosítás hiányzik, tűzriadót csináltunk, de kézivel, ez nem egészen megoldás, mert itt mindenkit tájékoztatni kell és időben, mert ez élet- és balesetveszélyes így; ezen kívül, még mondom, ahol állunk, itt a padozaton, ezt is meg kell javítani, ez a munkaügyi felügyelőnek a kérése, mert balesetveszélyt okozhat.”

A csatorna, a vízhálózat, a gáz- és a központi fűtés is igencsak problémás a vásárcsarnokban - meleg víz egyáltalán nincs az épületben. (02:54)Ebből a csapból is csak hideg víz folydogál,és a környezete is hagy maga után kívánnivalót.(13:09) Omladozik a burkolat, a csempe is.

Ennek ellenére az évek óta ígért komplex felújítás várat magára. Az Uniótól 1 milliárd 200 ezer forintot kapott a város erre a célra, a legolcsóbb kivitelezői ajánlat azonban ennél több száz millióval drágább volt. Az eredeti tervekben megújuló energia, és a tetőn kialakított zöldterület is szerepelt. A műszaki tartalom csökkentése után sem érkezett elfogadható ajánlat az önkormányzathoz, ezért most a megoldást keresik.

Horváth Attila - alpolgármester
“Egyrészt többlettámogatást is kérhetünk a projekthez, nyilván elméletileg tehetnénk saját forrást is, de megmondom őszintén, hogy én azt nem tartom jó ötletnek, illetve azt csináljuk, hogy az egész projektet áttesszük egy másik EU-s történetbe, egy másik EU-s forrást próbálunk meg neki keresni, jelenleg mind a három megoldást vizsgáljuk, bár ez a három igazából csak kettő: nem fogunk saját pénzt beletenni, ebben szinte teljesen biztos vagyok.”

A napi gondok mellett amiben lehet, fejlesztenek: megjavították a villámhárító rendszert, már nem ázik be a tető, és a madárvédelemről is gondoskoskodtak - állatbarát módszerrel, hálókkal tartják távol ezeket a falaktól.

Ez pedig egy új takarító gép, amelyet a napokban üzemeltek be a Vásárcsarnokban. A tervek szerint bűnmegelőzési céllal hamarosan 64 kamerát is felszerelnek a Vásárcsarnokban.