Hírek

Képzés mentődolgozóknak

2017. október 16., 14:16

Fontos, hogy a mentőszolgálat munkatársai segítséget tudjanak nyújtani azoknak is, akik krízishelyzetekben, betegség vagy például baleset miatt felfokozott idegállapotba kerülnek. Ehhez elengedhetetlen a hatékony kommunikáció. A Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány egyedülálló képzést szervezett a mentődolgozók számára.

Képzés mentődolgozóknak

A beérkező segélyhívás után azonnal indulnak a mentők: betegeknek, baleseti sérülteknek, vagy akár családi veszekedések áldozatainak nyújtanak segítséget. Sok esetben viszont nem csak az egészségügyi problémákat kell kezelniük a helyszínen.

Köcse Tamás – megyei vezető mentőtiszt, Országos Mentőszolgálat
“Szaporodnak a mentőket ért fizikai támadások is, a verbális agresszióról nem beszélve. Azok lényegesen gyakoribbak. Tehát egyrészt az agresszió kezelésében kell részt venni, másrészt pedig olyan helyzetek adódnak, amelyek ritkák, családok tragédiáit, különösen kisgyermekek tragédiáit jelentik, ezek mind megterhelőek a mentődolgozók számára.”

Ahol nagy a baj, ott krízishelyzet van. Sok esetben a mentők csak azt követően tudnak segítséget nyújtani a bajba jutottnak, miután őt, és a környezetét szakszerű kommunikációval megnyugtatják. A mentődolgozók – ahogy mondják – már valamennyien találkoztak ilyen szituációval.

Steiner Márkó – mentőápoló, Országos Mentőszolgálat
“Volt egy agresszív beteg, akinél próbáltam megőrizni a magam türelmét, és a kommunikációt is arrafelé terelni, hogy barátságosnak érezzen. Talán ez a legjobb kifejezés. És a legnagyobb megdöbbenésemre a végére már megtaláltuk a közös hangot, és együttműködővé vált a beteg.”

Ezt, az úgynevezett asszertív módszert tanulták a mentők a szolgálat pszichiáterének segítségével.

Csucsai Borbála – intézményi pszichiáter, Országos Mentőszolgálat
“A betegek, a hozzátartozók, de sokszor a járókelők is krízishelyzetbe kerülnek pusztán azáltal, hogy olyan eseményekkel szembesülnek, amit a mindennapok során nem élnek át, és olyan hirtelen reakciómódot, ösztönös reakció módot láthatunk tőlük, ami megegyezik a krízissel. A bajtársak ritkábban kerülnek krízisbe, de az annál súlyosabb.”

Rendkívül megterhelő a mentőknek, ha bajtársuknak, hozzátartozójuknak, vagy esetleg kisgyermeknek kell segíteniük, vagy az ő tragédiájukat látják. A mentőszolgálat munkatársai számára 2011 óta működik egy krízisvonal, és minden régióban dolgozik a munkájukat segítő pszichológus is. Az országosan egyedülálló kommunikációs tréninget a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány Szombathely városának támogatásával szervezte meg.