MNB - 2
MNB

Hírek

Kelbert Krisztina történész és Székely János megyéspüspök is Wallenberg-díjas

2019. január 18., 15:55

2010 óta minden évben díjjal ismeri el a Raoul Wallenberg Egyesület mindazokat, akik áldozatos munkájukkal aktív szerepet vállalnak a társadalmi előítéletek és a kirekesztettség leküzdésében, az állampolgári jogok érvényesítésében. Az idei díjazottak között volt Kelbert Krisztina történész és Székely János megyéspüspök is.

Kelbert Krisztina történész és Székely János megyéspüspök is Wallenberg-díjas

Raoul Wallenberg svéd diplomata a vészkorszakban több ezer magyar zsidót mentett meg a deportálástól azzal, hogy nevükre menlevelet állíttatott ki, így biztonságban elhagyhatták az országot vagy védett házba költözhettek. Az ő nevét viseli a díj, amellyel az egyesület etikai mércét és példát kíván állítani a hazai közélet elé.

Heisler András - elnök, Mazsihisz
"A díj azok áldozatos munkáját és magatartását ismeri el, akik tevékenységükkel, életutukkal példát mutatnak Magyarországon. A Magyarországon hátrányos helyzetben lévők, a diszkriminációt elszenvedők érdekében, az állampolgári jogok érvényesítésében kifejtett tevékenységüket ezzel a díjjal jutalmazza a Raoul Wallenberg Egyesület."

Idén hatan vehették át a Raoul Wallenberg Díjat a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének budapesti székházában, köztük (37:52) Székely János megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs bizottságának vezetője, a Magyarországi Keresztények és Zsidók Tanácsának elnöke.

Székely János - megyéspüspök
"Nagyon sokat kaptam zsidó testvéreimtől. Kultúrát, szellemi gazdagságot, tisztánlátást. Ezt a fajta fényt szeretném a magyar társadalomban erősíteni. Erre a fényre óriási szükségünk van."

Kelbert Krisztina történészt, a Savaria Múzeum munkatársát Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke terjesztette fel az elismerésre.

"Kelbert Krisztina rendkívüli érzékenységgel és empátiával végzett kutatásai hozzájárulnak az antiszemita előítéletesség visszaszorításához, és a fiatal nemzedék toleráns attitüdjének kialakításához."

Nevéhez fűződik a 2014-ben megnyílt Szemtől szemben című kiállítás, amely több mint 1200 fotó segítségével mutatja be az egykor virágzó szombathelyi zsidó közösség életét, pusztulását és a háború utáni újrakezdést. (34:09 díjátadás) Kutatásait 2016-ban nagyszabású kiadványban foglalta össze angol és magyar nyelven. Számos sikeres könyv szerzője, konferenciák szervezője és előadója.

Kelbert Krisztina - történész, muzeológus, Savaria Múzeum
"Rendkívül váratlanul ért, és hihetetlen megtisztelő, hogy ezt a díjat én is átvehettem idén januárban, hiszen abszolút nem azért dolgozik az ember soha, hogy díjakat vegyen át. Egy nagyon hosszú munkának a végére tesz tulajdonképpen ez pontot, és nyit egy új fejezetet ebben a munkában."

Krisztina jelenleg 7 hónapos kislányáról gondoskodik otthon, de már tervezi az újabb munkát: egy szombathelyi holokauszt-túlélő orvos visszaemlékezéseit szeretné feldolgozni és megjelentetni.