Hírek

Kék Mozi az autizmusról

2020. február 12., 14:19

Kék Mozi az autizmusról címmel indult egy négy filmből álló sorozat az Agora Savaria Filmszínházban.  Ezek a filmek az autizmus spektrumzavarral küzdők személyiségét, és világát mutatja be, azzal a céllal, hogy környezetüket közelebb vigye az ő világukhoz.  A középiskolás fiatalok, tanáraik és a téma iránt érdeklődők elsőként a Különleges életek című francia filmet tekinthették meg.

Kék Mozi az autizmusról

A Kék Mozi sorozatban az elsőként vetített  film két főszereplője egy különleges feladatnak szentelik életüket autista fiataloknak segítenek. A filmvetítést beszélgetés  követte, amelynek során a nézők elmondhatták véleményüket és kérdéseket tehettek fel a szakértőknek.  

Bárdosi Emőke - gyógypedagógus, EGYMI
“A részletek közt sokszor elvesznek. A sok-sok apró részletből nem mindig áll össze egésszé a kép. A lényeget nehéz emelik ki. Ez az adottság bizonyos szakmákban jó is lehet”

A  beszélgetésen  részt vett a PontMás Alapítvány Elnöke az Esőemberke Alapítvány Kuratóriumának Elnöke, egy autista csoport gyógypedagógus osztályfőnöke, és egy autizmussal élő fiú testvére is akinek nagyon tetszett film.

Vízkeleti Milán
“Második látásra is találtam benne érdekes pontokat, nem volt semmi féle unalmas nekem. Tényleg, mint hogyha egy valóságshowt néznénk és nem egy megrendezett filmet és tényleg minden gratulációm.”

A játékfilmek bemutatásával a  sorozat szervezőinek célja az érzékenyítés,  az autizmussal járó másság megismerése,elfogadása, a vele élők segítése. A  felmerült kérdések megválaszolásával pedig azt szeretnék elérni, hogy senkiben ne maradhasson kérdés a témával kapcsolatban. A programhoz kapcsolódik egy felhívás is.

Prohánka Edit- elnök, PontMás Alapítvány
Egy pályázati lehetőség, amit kínálunk az osztályok, a diákok számra, hogy azok az érzések, gondolatok, amik akár a megnézett  filmek kapcsán akár a beszélgetések indítottak el bennük egy olyan gondolatot, érzést, amit bármilyen művészi ágban, akár papírra tudnak vetni, akár kisfilmet tudnak belőle forgatni, akár mondjuk egy kis fogalmazás, vers vagy bármilyen mű formájában ezt szívesen tolmácsolnák diáktársaiknak felé.

A beérkezett alkotásokat egy zsűri értékeli, díjazza és az autizmus világnapi rendezvény keretein belül az Agora Savaria Filmszínházban hirdetik ki az eredményt. A pályázatról az alapítvány weboldalán olvashatnak további részleteket az érdeklődők.