Hírek

Kedvezett az időjárás a parlagfű növekedésének

2021. július 30., 12:10

Néhány nap, és berobban a virágzás. Egy jogszabályváltozás miatt már nem június 30-ig kell mentesíteni a területet az erősen allergén növénytől, hanem a bimbók kialakulását kell megakadályozni. Aki ezt nem teszi, akár 5 millió forintos bírságra is számíthat. Eddig 8 bejelentés érkezett a növényvédelmi hatósághoz. Vas megye országosan közepesen fertőzött területnek számít.

 

Kedvezett az időjárás a parlagfű növekedésének

„Több millió pollent fog ez a növény majd hozni néhány napon belül. Már kezdődik a virágzás. Látszik a sárga virágpor. Ha ilyen kedvező időjárás lesz, meleg, száraz idő, akkor ez jövő hét elején már virágozni fog.”

Egy napraforgó tábla szélén mutatja a gyombiológus a pollenszórásra kész parlagfű töveket. Néhány nap, és robbannak a virágok, megnehezítve az allergiások életét. A májusi 100 mm-es csapadék kedvezett a csírázásnak, a júniusi-júliusi hőség pedig a fejlődésnek. Akár két méteresre is megnő a parlagfű. A tömeges virágzás augusztus közepére várható. Ebben a Szombathely környéki napraforgó táblában jól védekezett a gazda, csak az ültetvény szélén fordul elő néhány parlagfű. Ezen a másik területen, tarló szélén pedig már előbújt az allergén növény idei következő generációja. Ahogy rövidülnek a nappalok, úgy gyorsul fel a fejlődése.

Ughy Péter – növényvédelmi szakügyintéző, Vas Megyei Kormányhivatal
”A tarlókon a parlagfű vegetatív állapotban van, tehát 2-6 leveles állapotban. Ha marad ez az idő, akkor 2-3 héten belül ott is eléri a virágbimbós állapotot, ami a védekezés, illetve szankcionálás szempontjából egy kritikus állapot, hiszen a jogszabály úgy szól, hogy a földhasználónak meg kell akadályozni a virágbimbók kialakulását.”

A Nébih honlapján regisztráció után bárki bejelentheti, ha parlagfüves területet észlel. Belterületen a jegyző, külterületen a földhivatal szemlézi a fertőzöttséget. (6.40) Ezt a napraforgó táblát széles sávban veszi körül a már nagyra nőtt, erősen allergén gyom. Ha a terület fertőzöttsége meghaladja a 30 %-ot, akkor az új szabályok szerint nemcsak bírságra, hanem az elrendelt közérdekű védekezés költségeire is számíthat a tulajdonos.

„A parlagfű magja akár 20-30 évig is megőrzi a csírázóképességét a talajban. Ezért nagyon fontos, hogy megakadályozzuk a parlagfű maghozását, illetve a csírázását. Hiszen egy-egy év hibája több évtizedre elfertőzheti a táblánkat.”

Aki elmulasztja a védekezést, a terület nagyságától és a parlagfű-borítottság mértékétől függően 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak.