Hírek

KDG labor film

2021. április 14., 14:33

A szerelmesek napja után újabb kisfilmmel jelentkeztek a Kanizsai Dorottya Gimnázium természettudományi laborjának tanárai, ezúttal az április elsejei bolondok napjához kapcsolódóan. Az összeállításban anti Nobel-díjas tudósok első hallásra nevetségesnek tűnő kutatási eredményeit mutatják be a folyékony macskától a héliumot lélegző aligátorig. A diákok a kísérletek segítségével játékosan bővíthetik fizikai, kémiai, biológiai, matematikai ismereteiket.

 

KDG labor film

A részeges földigiliszták hangszórókkal való rezgetése vajon milyen változásokat okoz a gyűrűsférgek alakjában?

"Amikor bekapcsolták a hangszórót, az egész állat ... a giliszta testfelszínén."

Az első hallásra mulatságosnak tűnő kísérlet valójában a Faraday-hullámokon keresztül a számítógép rezgéseinek emberi agyra gyakorolt hatásait mutathatja meg. Sosem lehet tudni, hogy egy tudományos eredmény haszontalan, vagy később egy komolyabb felfedezéshez járulhat hozzá. A bolondos IgNobel (ejtsd: ignóbel) díjjal 2010 óta olyan tudósokat jutalmaznak, akiknek következtetései először nevetségesek, de nagyon is elgondolkodtatóak. Az elismerést a Képtelen Kutatások Krónikája című humoros-tudományos folyóirat szerkesztői és tudósok ítélik oda. Ilyen meghökkentő kísérletekről és kutatási eredményekről szól a Kanizsai-gimnázium tanárainak új filmje. (28:10) Kiderül például, hogy a macskák valójában folyékonyak vagy szilárdak?

"Mark Antoine .... a macskák azért másznak bele mindenbe, mert valójában folyadékok."

Sinkó Andrea és Kovacsics Bernadett azt is bemutatja, van-e összefüggés az alvási apnoé kezelése és az ősi ausztrál hangszer között, de például az emberi szaglás érzékenységére vonatkozó érdekes kísérletről, a rovarok által kibocsátott feromonokról is szó esik.

"Ha ebben a fordított helyzetben nézünk rá...normál függőleges helyzetben."

Japán professzorok azt vizsgálták, másképp néznek-e ki a tárgyak, ha lehajolva, a lábunk között hátrafelé figyeljük meg őket. Furcsa feltételezés, mégis igaz. A filmben minden egyes kísérlethez kémiai, biológiai, matematikai és fizikai háttérismereteket társítanak a Kanizsai tanárai, a diákok pedig kapcsolódó feladatokat is kapnak, így élményszerű, játékos formában tanulhatnak. A 70 perces összeállítás elérhető a gimnázium Youtube-csatornáján, azt műsorára tűzi a Szombathelyi Televízió is.