Hírek

Karnevál a templomban

2010. augusztus 31., 16:00
Idén már második éve volt hivatalos karneváli helyszín az Evangélikus Templom. Kiállításokra, koncertekre várták az érdeklődőket a fesztivál napjaiban. Fellépett többek között a Kalyi Jag együttes és a szombathelyi Pedagógus Vegyeskar.
Karnevál a templomban

A Savaria Történelmi Karnevál eseményeibe a központi rendezvények mellett külső helyszínek is bekapcsolódnak kísérőprogramokkal már évek óta. Az Evangélikus Templom idén másodszor volt hivatalos fesztiválhelyszín: kiállításokkal, koncertekkel várták a látogatókat.

Augusztus 21-én a szombathelyi Pedagógus Vegyeskar lépett fel a templomban. A kórust 2004 óta vezető Bognár Nóra vezényletével egyházzenei dalokat énekeltek a reneszánsztól napjainkig.

A kórus sokadik alkalommal lép fel a karneválon, idén kétszer is daloltak a közönségnek: a művészetek utcájában világi énekekből válogattak, az Evangélikus Templomban pedig az egyetemes és magyar egyházzene több száz éves történetéből adtak ízelítőt.

Az Evangélikus Templom közönsége egy világhírű együttesnek is tapsolhatott ezen a napon. A karnevál vendége volt a Kalyi Jag zenekar, tagjai a gipsy gospel műfajába engedtek bepillantást. A magyarul "Fekete tűz" nevet viselő, hét tagú formációt Varga Gusztáv alapította 32 éve azzal a céllal, hogy megismertesse a cigány kultúrát idehaza és a világban. Történetük egy budapesti munkásszállón indult, mára pedig bejárták mind az öt kontinenst, zenéltek például a walesi hercegnek is. Egyedi stílusukkal, különleges hangzásvilágukkal hamar kivívták a közönség elismerését.

2002-ben Varga Gusztáv 52 egyházi művet fordított le lovári nyelvre a XII-től a XX-dik századig terjedő időszakból, amelyekből egy oratórium készült. Erre épül az együttes Gipsy Gospels című produkciója, melyben zsoltárok hangzanak el magyar és roma nyelven, modern zenei köntösben.

Zenei tevékenysége mellett az együttes egyéb módon is segíti a hátrányos helyzetű roma fiatalokat. Létrehoztak például egy iskolahálózatot, ahol eddig már több mint 7000 diák szerzett szakmát, és több százan jutottak be egyetemre, főiskolára.