MNB
MNB - 2

Hírek

Karneváli forgatag

2011. augusztus 26., 16:30

Tógába öltözött városlakók, hagyományőrzők, vásárosok népesítik be Szombathely utcáit és tereit a következő napokban Közép-Európa legnagyobb historikus fesztiválján. Harcászati bemutatók, művészeti- és zenei programok segítségével utazhatnak vissza kétezer évet az időben a Savaria Történelmi Karneválra érkezők. Ma mind a húsz helyszín benépesült.

Karneváli forgatag

A XV. Apollinaris legio katonáinak vezetésével vonultak be a hagyományőrzők ma délelőtt a Történelmi Témaparkba. A harcosok csatakiáltással üdvözölték a város első emberét és kíséretét.A harci játékok színhelyén a polgármester nyitotta meg a programok sorát.

Dr. Puskás Tivadar - polgármester

"A múltat becsülni azt jelenti, hogy a jelenünket értékeljük és a jövőnket megfelelő, szilárd talajra építjük."

A legiósok alaki gyakorlatokat mutattak be, és ízelítőt adtak abból is, hogyan folyt régen az újoncok kiképzése. Németországból, Romániából, Olaszországból és több magyar városból is érkeztek csapatok az antik katonai hagyományőrzők negyedik nemzetközi találkozójára.

Szabadfi Zoltán - programszervező

"Megtelt az egész Ferenceskert, minden talpalatnyi helyen tábor épült, és a tábori élet folyamatosan zajlik, oda lehet menni a katonákhoz, kérdezni lehet tőlük."

Ma benépesült az összes karneváli helyszín. A Művészetek Utcáját Minerva istennő vigyázza, a forgatagot pedig gyakran színesítik utcai produkciók. A képzőművészek standjainál ki lehet próbálni a kézműveskedést, ékszereket, szőtteseket, kerámiákat válogathatnak a látogatók. Ezek az ősi módszerrel készült edények bronzkori formákat és mintákat idéznek.

Egri Zsuzsa - keramikus

"Ezek a kerámiák mind kézzel formázottak, nem korongozottak, ezeket agyaghurkákból kell felépíteni."

A Pannon Piacon és az Öreg Város Vásárában fafaragók, fazekasok, bőrdíszművesek kínálják portékáikat, a pecsenyesütőknél enni-inni lehet

Az Iseum most először ad helyet karneváli programoknak, a családokat várják interaktív játékokkal. A gyerekek a régészek és a kézművesek munkájával is megismerkedhetnek. Újdonság a gyermekmegőrző is: a Fő téri Bloom-házban a Waldorf Óvoda óvónői vigyáznak a 4 és 7 év közötti gyerekekre, amíg szüleik karneváloznak.