MNB
MNB - 2

Hírek

Karitász-adomány

2021. április 12., 14:05

11 iskola és 5 templom omlott össze, háromezer ház vált lakhatatlanná, emiatt 50 ezren kerültek nagyon nehéz helyzetbe a decemberi horvátországi súlyos földrengést követően. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitasz 5. alkalommal indít segélyszállítmányt Szombathely testvérvárosába, Sziszekbe. Ezúttal 3 kamion és 2 mikrobusz visz adományokat. A konvoj kedden kora reggel indul útnak, a rakományt és a segítő szándékot is Székely János megyéspüspök áldotta meg.

 

Karitász-adomány

December végén 4,6-os erősségű, majd számos utórengés rázta meg Horvátország középső részét. A katasztrófa sújtotta övezetbe a Szombathelyi Egyházmegyei Karitasz élelmiszereket, ruhákat építőanyagokat, és minden olyan adományt szállított, amire a bajba jutottaknak szükségük van. A csomagokba játék is került, ezt a babát például Sziszek város kéményseprőjének kislánya kapja.

"Az apuka Sziszek város kéményseprője, és az ő házuk is teljesen tönkrement. Két gyermeket nevelnek, és 4 hétig egy olyan autóban éltek, ami kombi, és annak a csomagtartóját alakították át, mert nem mertek sehova bemenni."

Eddig öt konvojt indított a Szombathelyi Egyházmegyei Karitasz a földrengés sújtotta települések megsegítésére. A romok eltakarításán rengeteg önkéntes dolgozik, nekik és a bajba jutott családoknak is visznek most egy millió forintnyi konzerv készételeket, az egyik szombathelyi építőipari nagyvállalat felajánlásából pedig közel 10 millió forint értékű szanitereket.

Lisztes Gergely – ügyvezető igazgató, Gravitáció Kft.
„A szaniterekben WC-k, mosdótálak, csaptelepek vannak, amiket mi felajánlottunk, illetve a térkő és a járólap. Ezeket tartalmazza gyakorlatilag. Három nyergesautót tudtunk ezzel megpakolni.”

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitasz munkáját több szombathelyi szállítmányozással foglalkozó cég is régóta segíti, hozzájuk csatlakozott most az építőanyag- és épületgépészeti kereskedés.

Tuczainé Régvári Marietta – igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitasz
„Az ügyvezető hívott fel bennünket, hogy nagyobb mennyiségű adományt szeretne felajánlani. Horvátországnak. Ezt most összerakták, 3 kamion jött össze. Ennek nagyon örülünk, mert amit most viszünk, annak minden darabja felhasználható az újjáépítéshez.”

"Ha tudunk jót tenni, azzal szebbé tesszük a világot, emberibbé, szeretettel telibbé."

Az építőanyagokkal teli kamionokat és a konzervekkel megtöltött mikrobuszokat, valamint a bajba jutottak megsegítőit Székely János megyéspüspök áldotta meg.

"Mennyei Atyánk, kérjük, áldd meg, azokat, akik bőkezűen adnak. Áldd meg a horvátországi bajba jutott családokat, gyermekeket."

A családi otthon elvesztése az egyik legnagyobb fájdalom – hangsúlyozta a püspök.

Székely János - megyéspüspük
„Az embernek oda kötődik rengeteg gyönyörű emlék, a gyermekkora, a családi emlék szép pillanatai. Egy otthon nem csak köveket jelent, hanem egy családnak az életterét, az emlékeit. A horvátországi földrengésben több mint 3 ezer otthon vált teljesen lakhatatlanná. Többek között 11 iskola omlott össze és 5 templom. Rengeteg család, kb. 50 ezer ember került nagyon nehéz helyzetbe.”

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitasz által összegyűjtött adományok kedden kora reggel indulnak a horvátországi földrengés leginkább sújtotta városába, Sziszekbe, amely Szombathely testvérvárosa.