Hírek

Kamarai segítség a vállalkozásoknak

2020. május 22., 15:59

Hiába vártak érdemi kormányzati támogatásra a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe jutott  kisvállalkozások - véli a vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. Ezért a szervezet igyekszik saját kezdeményezésekkel segítséget nyújtani a cégeknek. A várossal együttműködve mintegy 100 mikro- és kisvállalkozás digitális fejlesztéseit támogatják a Digitális Szombathely programban.

Kamarai segítség a vállalkozásoknak

Balogh Károly Zsolt - főtitkár, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Itt mi felmérjük az adott vállalkozás digitális igényeit, elsősorban web-lapjával és ajhhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal kapcsolatos igényeit, szeretnénk azt, hogy ő ebből a válság utáni helyzetből megerősödve kerüljön ki, digitálisan felkészültebben, jobb digitális háttérinfrastruktúrával, és jobb digitális tudással.

Az igények felmérése után pályázaton választják ki azt az informatikai szolgáltatót, aki a weblapfejlesztést elvégzi. Ennek finanszírozását a város vállalta. A tervek szerint június első felében induló programra olyan 10 fő alatti vállalkozások jelentkezését várják, amelyeknek még nincs weblapjuk vagy meglévő oldalukat új funkciókkal bővítenék. Az átmenetileg bajba került kis- és középvállalkozások számára új hitelkonstrukciók állnak rendelkezésre.

Balogh Károly Zsolt - főtitkár, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Megjelent 4 olyan Széchenyi Kártya hiteltermék, amelyet kidolgoztunk, az agrár széchenyi kártya mellett 0,1 illetve 0,2 százalékos kamattal, nagyon egyszerű ügyintézéssel olyan új Sz K hitelek igényelhetők, melyek reményeink szerint nagyon sok vállalkozásnak fognak most segítséget nyújtani.

A kiemelt ágazatokban akár 18 havi, de minden ágazatban legalább 9 havi munkabér fedezetét biztosíthatja a Széchenyi munkahelymegtartó hitel, amely mellé szabad felhasználású folyószámlahitelt is igényelhetnek a vállalkozások. Emellett likviditási és új beruházási hitel is elérhető. Ezekre az állam 80-90 százalékos garanciát vállal, vagyis a bankoknak az ügylet nem jelent komoly kockázatot. A kamara a hitelkérelmek előkészítésével és szaktanácsadással segíti a vállalkozásokat, amelyek így likviditási forráshoz juthatnak, könnyebben visszaállíthatják a normál üzletmenetet a veszélyhelyzet után vagy beuházásokat finanszírozhatnak.