Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Június 22-én Szombathely lesz a Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne

Adásban volt: 2019. június 12.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Hogyan született a Rigó Jancsi? Miként készültek a Szárnyas fejvadász című film digitális jelenetei? Sikerül-e kijutni a törvényszéki pánikszobából? - ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a Múzeumok Éjszakájának látogatói. Június 22-én Szombathely lesz az országos rendezvény kiemelt helyszíne - sajtótájékoztatón ismertették a bőséges programkínálatot.

"Ez az úgynevezett nehéz lándzsa."

Ehhez hasonló érdekességeket is bemutat majd a Savaria Múzeum megújult állandó kiállításának harmadik terme, amely a múzeumok éjszakáján nyílik meg. A látogatók a térség népvándorláskori és középkori történetét ismerhetik meg az V.-től a XVII. századig.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
"Az egyik legizgalmasabb darab, Szombathely Seuso-kincsének nevezhetném azt a reneszánsz kincseleletet, ami eddig csak egyszer volt látható a múzeumban, de most az állandó kiállításunkon állandóan jelen lesz."

Nyolc helyszínen több mint hatvan programmal, előadásokkal, tárlatvezetésekkel, foglalkozásokkal, játékokkal várják a látogatókat, akik bepillanthatnak a múzeumok kulisszái mögé. A központi téma idén a digitalizáció, ennek révén válnak elérhetővé a gyűjtemények darabjai az online térben.

Czenki Zsuzsanna - igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
"A Szépművészeti Múzeum egy mintaprojektet hozott létre, bemutatják az utazó digitalizációs laborukat, itt meg lehet nézni, hogy történik ez a folyamat, és meg lehet nézni magukat az eszközöket is."

Az Iseumban virtuális régészetről hallhatnak, a képtárban hangzó textilekkel, digitális zenetörténelemmel és fiatal képzőművészek alkotásaival ismerkedhetnek az érdeklődők. A levéltárban bemutatják az új digitális műhelyt, Szombathelyt mint márkanevet és megnyílik az egykori vármegyei börtön. A Smidt Múzeumban Egy szelet Szombathely címmel új időszaki kiállítás nyílik, a gyerekek cukrászinasnak állhatnak és édességeket kóstolhatnak.

Hollerné Mecséri Annamária - intézményvezető, Smidt Múzeum
"A szombathelyi kávéházak és cukrászdák világát elevenítjük meg 1867-1939-ig, egy nagyobb kutatás előzte meg, amiben megpróbáltuk feltárni azokat a helyeket, amelyek egykor Szombathelyen működtek."

A törvényszéken előadás hangzik el a középkori boszorkányperekről, lesz fiktív tárgyalás, nyomozati eszközbemutató, bírósági séta és egy pánikszobát is berendeznek, ahonnan csak logikus gondolkodással lehet kiszabadulni. A szimfonikusok először szerepelnek majd a múzeumok éjszakáján, ki lehet próbálni a hangszereket, és a vállalkozó szelleműek akár vezényelhetik is az együttest. Megnyílik a látogatók előtt a MÁV-székház alatti légópince és a motorjavító műhely. A programok ingyenesen látogathatók, a részletes ismertetőt hamarosan megtalálják a savariamuseum.hu weboldalon.

2019. június 12.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében