Hírek

Június 2-től visszamehetnek az iskolákba a diákok

2020. május 22., 16:01

A Kormány döntése szerint ezt már megengedi a járványhelyzet. A tanév végéig azonban marad a digitális tanrend.

Június 2-től visszamehetnek az iskolákba a diákok

Az első osztályos Gergely az írást gyakorolja éppen. Ahogy a többi diák, ő is online és a szülei segítségével tanul a járványhelyzetben.

Berta Gergely
“Megszoktam már, hogy itthon vagyok, nagyon hiányzik az iskola, és örülök, hogy újra mehetek nemsokára.”

Amíg Gergely az ny-betűket formázza, kistestvére is elfoglalja magát. A családok számára sokszor komoly szervezéssel járt, hogy a dolgozó szülők munka mellett megoldhassák a gyermekeik felügyeletét.

Rimányi Krisztina
„Egyrészről egyre nehezebb összeilleszteni a magánéletet az otthoni munkával, a gyerekneveléssel, az elsős fiam tanításával, illetve az ovis lányom lekötésével, másrészt óhatatlanul, mint más szülőben bennem is van félelem, hogy mi lesz az enyhítések hatására a járvánnyal. A másik pedig, hogy a gyereknek a legjobban a barátok, az iskolai közösség hiányzott.”

Az arra kijelölt intézményekben eddig is volt lehetőség a gyermekfelügyeletre, a következő hónap elejétől azonban mindenki a saját iskolájába mehet.

Maruzsa Zoltán – köznevelésért felelős államtitkár
„A felügyeletben részt vevők számára június 2-16 között elsősorban felzárkóztató, a tanulásukat támogató tevékenységek szervezendőek, június 16-26 között már a következő tanévre való felkészítésre kerülhet sor, de intézményi hatáskörben napközis táborok is szervezhetőek az alapvető járványügyi szabályok betartása mellett.

 A Bolyai iskolában az elmúlt két hétben a több mint ezer tanulóból mindössze tíz felügyeletét kérték szüleik. Június másodikától ennél sokkal több diákra számítanak.

Papp Tibor- igagató, ELTE  Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
„Én azt gondolom, hogy a kiscsoportos foglalkozásokat nagyon sokan igénybe fogják majd venni. Egyrészt tehát van egy gyermekfelügyelet, amit mi 8-16 óráig fogunk biztosítani az iskolában, de emellett a gyerekekkel megbeszélt időpontban a szaktanárok, vagy az osztályfőnökök 10 főig nyugodtan foglalkozhatnak a gyerekekkel és ezzel nagyon sokan kívánnak élni a következő hetekben.”

A tanév június 15-ig tart,de június 26-ig minden iskolában biztosítani kell az igény szerinti gyermekfelügyelet és az étkezést is. Bár hagyományos tanévzárót még nem tarthatnak, a nyolcadikosokat elbúcsúztathatják és az érettségi bizonyítványokat kis csoportokban már ünnepélyesen is átadhatják.