Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Július elsejétől hatályos az új büntetőeljárási kódex

Adásban volt: 2018. július 10.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Szűkül az ülnöki rendszer, de belép a különleges bánásmód alkalmazása és a bűnügyi felügyelet fogalma is. Újdonság a nyomozás során köthető egyezség, az úgynevezett előkészítő ülésen pedig a vádlott beismerő vallomása esetén ügyészi javaslatra azonnal ítélet születhet. Az új törvénycsomag az eljárások egyszerűsítését és gyorsítását is szolgálja.

Az új büntetőeljárási kódex hatályba lépését alapos felkészülés előzte meg, hiszen ezzel a törvénnyel együtt több mint 200 jogszabály is módosult. A részleteket a Szombathelyi Törvényszéken sajtótájékoztatón ismertették.

Varga Roland – elnökhelyettes, Szombathelyi Törvényszék
Azon túlmenően, hogy részt vettünk a jogszabály véleményezésben, nagy gondot fordítottunk arra, hogy a kollégákat felkészítsük az új törvény elsajátítására. Ehhez készült egy tananyag, egy kézikönyv gyakorlatilag, ami az interneten minden kollégánk számára elérhető.

Júliustól már minden folyamatban lévő eljárásban az új törvényt kell alkalmazni. A vádlottnak joga van szabadlábon védekezni, nem kell részt vennie a tárgyaláson, ha védője kézbesítési megbízottként képviseli. Új fogalom a bűnügyi felügyelet, amely a házi őrizetet és a lakhelyelhagyási tilalmat is magában foglalja. Különleges bánásmód illeti a 14 év alattiakat, és a fiatalkorú vagy fogyatékos sértetteket például szexuális bűncselekmény esetén. A legjelentősebb változás, hogy az ügyész, a vádlott és védője a nyomozás során egyezséget köthetnek. Újdonság az előkészítő ülés, ahol azonnali ítélet születhet.

Rácz József – kollégiumvezető, Szombathelyi Törvényszék
Az ügyész a vádirat ismertetésekor az előkészítő ülésen a joghátrány mértékére is indítványt tehet abban az esetben, a ha vádlott beismeri bűnösségét, és lemond a tárgyalásról. Ha ez így történik, tehát ha a joghátrány mértékének tudatában a vádlott azt mondja, hogy beismeri bűnösségét és lemond a további tárgyalásról, akkor ezt a bíróság elfogadja, ha annak az egyéb feltételei fennállnak.

A távmeghallgatás fejlesztése érdekében a nyár végéig a Szombathelyi Törvényszéken 4 tárgyalótermet szerelnek fel kamerákkal, de az országos rendszerbe bekapcsolódnak a büntetés-végrehajtási intézetek és a rendőrség is.

2018. július 10.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében