Hírek

Július elsején indult a kormány által bevezetett családvédelmi akcióterv

2019. július 12., 13:45

Országszerte 302 kormányablakban igényelhetők a támogatásokhoz szükséges igazolások. Az akcióterv legfőbb pillére a babaváró támogatás, a 2500 települést érintő falusi CSOK és a jelzáloghitel-elengedés.

Július elsején indult a kormány által bevezetett családvédelmi akcióterv

"Itt szeretné a településünk a fejlesztését végrehajtani a közeljövőben, ami lakások kialakítását jelenti és alapvetően itt szeretnénk olyan fejlesztéseket, amivel letelepedési lehetőséget tudunk biztosítani a helyieknek, illetve a településünkre érkezőnknek."

Zsolnai Zoltán, Vasszécseny polgármestere mutatja azt a mintegy 1,5 hektáros területet, ahol ősztől lakóparkot alakítanak ki, hatvan lakás épül 50-től 110 négyzetméterig terjedően. A település is felkerült azoknak a falvaknak a listájára, ahol a letelepedni szándékozók - a kormány döntése értelmében - egy újfajta családi otthonteremtési kedvezményhez juthatnak. Vasszécsenyben eddig is mindent megtettek azért, hogy a fiatalokat meg tudják tartani, illetve folyamatosan próbálják növelni a település vonzerejét az újonnan érkezők számára.

Zsolnai Zoltán - polgármester, Vasszécseny
"A célunk atekintetben volt ez, mivel rendelkezünk gyermekintézményekkel, illetve nevelési és oktatási intézményekkel, ilyen például a bölcsődénk, ami nem minden településen van. Egy körzeti bölcsődét üzemeltetünk, illetve egy óvodánk és van helyben 8 osztályos általános iskolánk."

A falusi CSOK mellett már most nagy népszerűségnek örvend a babaváró támogatás is, amelyet július 1-től 2022. dec. 31-ig fiatal házaspárok igényelhetnek a bankfiókokban.

Krecskó Erika - főosztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal

"A babaváró hitel kapcsán az egészségbiztosítási osztályra a mai napi statisztikát nem figyelembe véve július 1-je után 570 db beadott hatósági bizonyítvány-kérelemről tudok beszámolni, de emellett kb. 200-as nagyságrendben érdeklődtek."

Július 1-jétől már a második gyermek után is igényelhető 1 millió, a harmadik gyermek után 4 millió, további gyermekek után újabb 1-1 millió forint jóváírás a lakáscélú jelzáloghitel összegéből. Az ezzel kapcsolatos kérelmeket a járási hivatalokban és a kormányablakokban lehet benyújtani.