MNB - 2
MNB

Hírek

Jubileumi programmokkal ünnepel az idén 30 éves a Kőszegi Várszínház

2012. július 13., 17:17

1982. július 17-én az első előadás a kőszegi vár ostromának 450. évfordulójára készült. A júniustól augusztus elejéig tartó évadban ötvözték az elmúlt három évtized műfaji sokszínűségét. Az idei évad fő darabja egy komédia, a Chioggiai csetepaté, de az érdeklődők megtekinthetik például a kőszegi és szombathelyi kötődésű sváci írónő, Kristóf Ágota Egy elsurranó patkány című művet is.

Jubileumi programmokkal ünnepel az idén 30 éves a Kőszegi Várszínház

"-Hány udvarlód van?
 -Nem kellek én senkinek, mert én olyan szegény lány vagyok!
 - Akarod, hogy hozományt szerezzek neked?
- Igen!"

Három héten át tartottak a Kőszegi Vár Színházban a Chioggiai csetepaté című vígjáték próbái. A történet egy Velence melletti kisvárosban játszódik, ahol a nők pletykáiból félreértések születnek, míg a férfiak a tengeren halásznak.

Szilágyi Csenge - "Checca"
"A tökből fakad minden, mert ugye jön a Toffolo, az egyik legény, aki sült tököt vesz az egyik nőnek, és ugye ez lobbantja fel az indulatokat tulajdonképpen."

"-Checca, kérsz egyet?
 - Jaj Lucietta, ne haragudj, te is kérsz egyet? Tudom, hogy a kis családod nagyon szereti a sült tököt!
 - Én még szárazföldön nem használtam a szigonyomat.!"

A sok zenével színesített darabot először pénteken este mutatják be, a vár felújítási munkái miatt ezúttal is a Brenner-udvaron.

 Znamenák István - rendező
"Chioggiai csetepaté, ez egyrészt nagyon vicces történet, de van benne valami mélységes szomorúság. Arról, hogy mik a párválasztásnak azok a gyötrelmei, amin egy fiatalember, vagy fiatalemberek átmennek."

Az idei évad a várszínház 30. születésnapja miatt különleges. A szokszínű műsort az elmúlt három évtized kínálatából állították össze. Így a kifinomult ízlésűeknek és a populáris művek közönségének is szeretne kedvezni a színház.

Pócza Zoltán - igazgató, Kőszegi Várszínház
"Egyrészről volt már bemutatünk, az Isten előszobája című, amit a FÜGE társulattal közössen mutattunk be. Aztán volt a szombathelyi bábszínházzal egy közös bemutatónk, ami már lezajlott, és a továbbiakban pedog a közös bemutatónk, ami már lezajlott, és a továbbiakban pedig a Chioggiai csetepaté után pedig olyan sikeres darabokat várunk, mint a Bandy-lányok. vagy a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról."

Több kőszegi helyszínen is tartanak évfordulós programokat. A születésnapon, július 17-én pedig bemutatják az elmúlt 30 évet összefoglaló könyvet.