Hírek

Jövőre már csak megrendelésére érkezik a családi házakhoz a kéményseprő

2017. november 21., 16:12

Egy nemrég elfogadott jogszabályváltozás értelmében január 1-től a családi házakban élőknek kell megrendelniük a kéményseprést, mert megszűnik az úgynevezett sorellenőrzés. Eddig a szolgáltató szakemberei ütemterv szerint járták végig házakat, akit nem találtak otthon, értesítést hagytak.

Jövőre már csak megrendelésére érkezik a családi házakhoz a kéményseprő

Sorellenőrzésre érkezik a Margaréta utcába a kéményseprő. Minden évben ilyenkor jár erre, megszokták már az itt élők.

A szabályok szerint a szilárd tüzelésű berendezések esetében évente, míg a gázkészülékeknél kétévente kell a fűtőrendszert a kéményekkel együtt ellenőrizni és tisztítani. A visszaáramlás komoly veszélyt jelenthet.

Ebben a családi házban gázkészülék és vegyes tüzelésű kazán is van.

Milkovics Lászlóné Pál Márta
Nagyon fontos a biztonság végett is, hogy semmi tűzveszélyes dolog ne legyen, mert az tényleg katasztrófa lenne, ha valami gond, probléma előadódna, mert lehet, hogy éjszaka nem vesszük észre.

A kéményseprő nemcsak a kéményeket tisztítja ki, hanem a szükséges javításokra is felhívja a figyelmet.

Ódor János – kéményseprő, Vasi Füstfaragók Kft.
A nyílt égésterű készülékeknél a levegő utánpótlás hiánya, tehát az égési levegő nem a megfelelő mennyiségben jut be a felállítási helyre, tehát ahol a kazán be van kötve. Gyakorlatilag a kéményeknek az elhasználódása, az időszerű javítások elmaradása – ezek a legnagyobb problémák.

A kéményseprés kötelező közszolgáltatás, szankcióval jár, ha valaki visszautasítja. Ezt a katasztrófavédelem ellenőrzi, ahogy azt is, hogy a szolgáltató megfelelő szakembergárdával és felszereléssel végzi-e a munkát. Az utóbbi években csökkent a kéménytüzek és a szénmonoxid mérgezések száma is.

Egyed László – sajtószóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Összességében 25-27-re tehető a kéménytüzek száma, ami Vas megyében található 13 ezer kémény esetében alacsony szám. Szeretnénk ezt tovább csökkenteni. A szénmonoxid mérgezésekkel kapcsolatban:2014 óta nem volt haláleset Vas megyében.

Egy jogszabályváltozás értelmében január elsejétől csak a tulajdonosok megrendelésére érkezik a családi házakhoz a kéményseprő. A közszolgáltatás továbbra is ingyenes marad.