Hírek

Jótékonysági koncert az Evangélikus Templomban

2010. szeptember 22., 10:00
Händel Messiás c. oratóriumát hallgathatták meg az érdeklődők múlt héten az Evangélikus Templomban. A jótékonysági rendezvény bevételéből a Reményik iskola hátrányos helyzetű tanulóit támogatják.


Jótékonysági koncert az Evangélikus Templomban

A Messiás c. oratórium Händel egyik legkiemelkedőbb alkotása, mely alig egy hónap alatt készült el. Az 1743-as londoni bemutatója után szokássá vált, hogy minden évben egyszer egy jótékonysági rendezvény keretében csendült fel a mű.

Szombathelyen hosszú évek óta nem hangzott el a darab. Most az evangélikus egyházközség szeretetszolgálatáért alapítvány elevenítette fel a régi hagyományt.

Hutflesz Mihály elnök, Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány
"Az a bevétel, amit itt realizálni tudunk, gyakorlatilag a költségek levonása után a bevételnek ez a része a Reményik Sándor Ev. Általános Iskola tanulóinak támogatását fogja szolgálni, elsősorban a hátrányos helyzetű, rossz  környezettel rendelkező tanulókat kívánjuk helyzetbe hozni."

Az alapítvány mellett vállalkozók és az önkormányzat is támogatta a rendezvény megszervezését, szakmai vonalon pedig az evangélikus egyházközség karnagya, Bognár Nóra karolta fel a munka java részét. A három együttes, a Vox Savariae Énekkar, a németújvári kórus, és a Savaria Szimfonikus Zenekar által előadott mű alapos felkészülést igényelt.

Bognár Nóra karnagy
"Nyilván az interpretáció, az elképzelés az mindenkinek a sajátja. Próbáltam a saját gondolataimat, elképzeléseimet belevinni, tempóilag, hangsúlyok, dinamikák, tehát zenei dolgokat szerettem volna."

Az előadás fényét profi szólisták emelték. Az oratórium több mint 300 zenekedvelőt vonzott az evangélikus templomba.

Nemcsak a közönségsikert nyerte el a rendezvény, maguk a szervezők is elégedettek voltak.

Hutflesz Mihály
"Ez nagyon jó dolog, hogy Szombathelyen egy ilyen rendezvénnyel ekkora tömeget meg lehet mozgatni, hogy zsúfolásig megtelik az evangélikus templom."

A koncert bevételéből pedig több mint százezer forintot tud az alapítvány a rászoruló gyerekek étkeztetésére költeni.