Hírek

Jót tesz az enyhe tél a gabonának

2020. január 21., 14:22

A gazdák szerint még csapadékból is elegendőt kaptak a földek. Az elmúlt évekhez képest most fejlettebbek az ősszel elvetett növények, így várhatóan ellenállóbbak is a közelgő fagyokkal szemben.

Jót tesz az enyhe tél a gabonának

Ezen a Torony melletti, 13 hektáros szántóföldön már szépen zöldell a vetés: már kicsit nagyobb a gabona, mint ilyenkor lenni szokott.

Rácz István - őstermelő, családi vállalkozó
“Őszi árpa vetést nézünk, aminek az állománya nagyon jó, sűrűsége nagyon jó, magassága is megvan az évszakhoz képest, nincs megtörpülve, reméljük, a jó idő beállítával ez még szebb lesz.”

Mintegy 300 hektáron termel őszi árpát, búzát, repcét, szóját, napraforgót Rácz István és családja. A gazda előrelátóan készült a télre.

Rácz István - családi gazdálkodó
“Nagyon jól meg van erősödve, időben el lett vetve, szeptember végén vetettük, ami jónak mondható, és per pillanat az állomány nem szenvedett sem aszálykárt, sem hát a nedvesség hiánya nem jelentkezik.”

A repceföldön is hasonló a helyzet: a növény már 20-30 centiméter magas, a szakemberek szerint ezt már csak a vadak tehetik tönkre, az időjárás aligha.

Az őszi vetések 80 százaléka jónak minősül, 20 százalék pedig közepes - a gyenge minőségű gabona mennyisége elenyésző, még az 1 százalékot sem éri el. Ez az arány kiemelkedő.

Pusztavámi Márton - elnök - NAK Vas Megyei Szervezete
“Egy kicsit jobb, a tavalyi évhez képest meg sokkal jobb, kis emlék: a tavalyi évben nagyon száraz volt az ősz, és az elvetett gabonáink nem nagyon keltek ki, csak a tél segítette hozzá őket a keléshez, most ehhez képest rendkívül kedvező az állomány, de mondom, az átlagosnál jobb, a tavalyinál sokkal jobb!”

Ezeket a növényeket már csak egy hirtelen érkező, mínusz 20-25 celsius fokos fagy tehetné tönkre - már nagyok, ezért meglehetősen ellenállóvá cseperedtek. A gazdákat azonban hátráltathatja még egy esetleges nagy hó, vagy hideg: a munkavégzés nem állhat le. Hamarosan itt a következő feladat a földeken: február elsejétől indul a trágyázás.