Hírek

Jön a hó - idén eddig a korábbinál több só és érdesítő anyag fogyott

2021. január 07., 14:11

A héten már megmutatta igazi arcát a tél, bár csak néhány centiméter hó esett. A hóeltakarításra és a síkosságmentesítésre a SZOVA és a Magyar Közút is felkészült. Az elmúlt években nagyon enyhe volt a hideg évszak, így azokhoz viszonyítva már most több só és érdesítő anyag fogyott.

 

Jön a hó - idén eddig a korábbinál több só és érdesítő anyag fogyott

December végén 8 autó csúszott meg a Csaba utcai felüljárón. Délután öt előtt a sűrű köd hirtelen fagyott a burkolatra, ami jégpályává változott.

"ahol nincs alátöltés, az úttest szabadon, a levegőben van, ott mindig lefagy."

Ez okozta, hogy a felüljáró neuralgikus pont lett. A meredek útszakaszon már a páralecsapódás is veszélyt jelent. A Szova munkatársai folyamatosan figyelik az előrejelzéseket, és inkább előre sóznak, hogy kiküszöböljék a baleseteket.

A telephelyen öt ilyen gépjármű áll készenlétben, tartályukba 5-6 m3 só vagy érdesítő anyag fér, és kisebb multikarok is várják a következő bevetést. A tél most kezdi megmutatni igazi arcát. A szerdai hóesés előtt és közben az összes gép dolgozott a város síkosságmentesítésén. (6.55) A hótolókra azonban eddig még nem volt szükség.

Jusits Bálint – hulladékgazdálkodási igazgató, SZOVA ZRT.
„Folyamatosan nézzük az időjárás-változást, és az előrejelzéseket, hogy fel tudjunk készülni a helyzetekre, és amennyiben szükséges a beavatkozás, egy órán belül meg tudjuk kezdeni a város területén a beavatkozást. Ez azt jelenti, hogy 4 nagy és 4 kisebb járművel tudjuk végezni a sózást. Mindegy, hogy sóval vagy érdesítő anyaggal.”

A városban eddig több mint 300 tonnát használtak fel, a megye közúthálózatán is hasonló mennyiséget szórtak ki az utakra.

Böröcz Miklós – megyei igazgató, Magyar Közút
„A megyében 1575 km úthálózat tartozik hozzánk, plusz azt is megjegyezném, hogy emellett 37 km kerékpárút, aminek az üzemeltetését pár éve a Magyar Közút végzi. Gyakorlatilag ezen a héten jelentkező minimális hó nekünk feladatot nem adott, tehát a felületi síkosságmentesítés elegendő volt.”

A Magyar Közút is felkészült a téli feladatokra. A hajnali lefagyások ellen megelőző sózásokat végeznek. Így tettek szerda reggel is. A megyei igazgató szerint kritikusabb útszakaszok az elmúlt években leginkább az Őrségben és a Kőszegi hegységben fordultak elő.