Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Jó szüretre számítanak a kőszegi borászok

Adásban volt: 2013. szeptember 11.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A szőlő, az idei esztendő viszontagságai ellenére, szépen fejlődött. Még néhány nap és kezdődhet a szüret. Szakemberek esőt most már nem, napsütést viszont várnak.

A szemek  szépen ki is vannak telve, a lémennyiséggel nem lesz probléma.

Ilyen Stefanich Kornél blauburger szőlője szeptember közepére.10 hektáron termesztenek szőlőt, kékfrankost, zwigeltet, merlot és fehér szőlőből chardonnay-t.

Nehezen indult az év a gazdálkodók számára. Április első hetében még hó borította az ültetvényt, így késve indult meg a növények tavaszi fejlődése. A nyár jól kezdődött: csapadékkal és elegendő napsütéssel, ami kedvezett a szőlőnek. Júliusban és augusztusban 5 hétig nem esett csapadék, de a forróság, az erős napsütés sem tett komolyabb károkat. A különböző növényvédelmi problémáktól, pl. gombabetegségektől sikerült megvédeni a szőlőt. Így érkeztek el szeptember közepére. Már készülnek a szüretre. Néhány nap és kezdenek. A gépeket, berendezéseket most ellenőrzik, készítik fel.

Stefanich Kornél, borász
Én nagyon bizakodom benne, hogy szép termést fogunk beszüretelni. Minőség tekintetében az elmondható, hogy egészséges és szép a szőlő. Hogy a mustfokok hogyan alakulnak erre nehéz válaszolni. A gazdák napsütéses vénasszonyok nyarában reménykednek és akkor a minőség is jó lesz, a szőlők szépen befognak cukrosodni.

Míg Vaskeresztesen az éppen fejlődésben lévő szőlő egy részét elverte a júniusi jégeső, Kőszegen és környékén nem volt ilyen gond. Ennek is köszönhető, hogy szépen fejlődött a gyümölcs. A szüret ezen a környéken szeptember közepén kezdődik. A fehér szőlőt várhatóan már jövő héten szüretelik Stefanich Kornélnál. A kék szőlő betakarítása októberre nyúlik át. A zweigelttel és blauburgerrel kezdenek, majd következik a kékfrankos és a merlo. A szakemberek esőt már nem várnak. Mivel a szemek szépen kiteltek, a csapadékos időben megrepedenek, ami betegségek megjelenését okozza.

2013. szeptember 11.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében