Hírek

Jó közepes termés lett idén szójából

2020. szeptember 23., 19:33

A Szombathely környéki ültetvényeket ugyan elverte a jég, de még így is maradt lábon a növényből. Az aratást ebben az évben előbb tudták elkezdeni.

Jó közepes termés lett idén szójából

Szombathely és Sé határában, 26 hektáron termel szóját Marlovics Norbert. A kamion (08:09) Mosonmagyaróvárról érkezett, a termést a vetőmagüzembe viszi. Idén a szokásosnál egy-két héttel előbb arattak.

Marlovics Norbert - mezőgazdasági családi vállalkozó
“Ez egy jó közepes termésnek mondható, megjöttek a nyári esők, ugye ez a szójának, napraforgónak, kukoricának nagyon kedvezett, a szezon eleje nagyon nehezen indult, ugye ha emlékszünk rá, egy nagyon nagy aszályon vagyunk túl, a tavasz az nagyon aszályos volt, a szója vetése is nagyon nehezen történt, poros földben, nehezen is indultak el, aztán ahogy megjöttek az esők, úgy szép lassan elindult a szója, és szép egyenletesen fejlődött, növekedett.”

Három tonnás a vetőmag minőségű szója termésátlaga, ez erős közepesnek számít. Marlovics Norbert elégedett vele, pedig néhány héttel ezelőtt a jégverés komoly károkat okozott. A hatalmas vihar megtépázta a növényt, a szemek jelentős része kipotyogott.

“Így néz ki egy szója, ami megnyílik, tehát a jég megüti, majd megnyílik a zövet, és kipattanik belőle a szem, itt a földön is találunk szemeket, volt kint jégkárszakértő, fel is vette ezt a kárt, gyakorlatilag a területen  teljes egészében lesz majd kihullott szem.”

A szakértő mintegy tíz százalékra becsülte a kárt a szójában. Ennek termesztésére egyébként az ország nagy része nem alkalmas - az Alpokalja klímája kedvező, ezért a gabonatermesztők jelentős többségénél szerepel a vetésszerkezetében a szója.

Vas megyében idén 8500 hektáron termeltek szóját a gazdák - ez tavaly is hasonló nagyságrendű volt. A mag felvásárlási ára most 125 ezer forint tonnánként.