Hírek

Jó időben és jó hangulatban zajlott a 16. Savaria Történelmi Karnevál

2015. augusztus 31., 16:44

A rendezvényen háromszáz színes program szórakoztatta  a karneválozókat. A fáklyás felvonuláson is ez évben vettek részt a legtöbben. Közel ezer jelmezes keltette életre a történelmi korokat.

Jó időben és jó hangulatban zajlott a 16. Savaria Történelmi Karnevál

A Savaria Történelmi Karnevál rendezvényeinek idén kedvezett a jó idő,  több tízezer látogató részt a négynapos eseményen. 27 helyszínen több mint háromszáz program szórakoztatta a karneválozókat. Az Öreg város vásárában gazdag volt a kínálat, itt már délelőttönként is nagy volt a forgatag.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
“Rengeteg az iparművészeti, zsűrizett termék, de mondhatnám, van itt, mi szem-szájnak ingere, kézműves termékek, kerámiák, textíliák, minőségi könyvek, papírmerítés, dísznövények, és hát természetesen, aki enni inni akar, ő sem marad éhen.  ”

A Kalandvárban idén is minden a gyerekekről és a gyerekeknek szólt, akik akár a felhőket is lekaphatták az égről.

A kézműves műhelyben már kora reggeltől gyakorolhatták kézügyességüket, és készíthettek maguknak vásárfiát.

Feiner Zsófia
“Négyzetbe kellett hajtani a papírt, össze kellett hajtani, rá kellett klammerezni egy csíkot, meg krepp papírból meg kellett csinálni a szalagot rá.”

A pónilovaglás mellett nagy sikert aratott ez az Ausztriából érkezett, újrahasznosított tárgyakból összállított körhinta is. A színpadon Palya Bea szórakoztatta a publikumot, akik a sok játék után a függőágyakban pihenhettek meg.

Élőzene és persze ízletes italok biztosították a jókedvet a Sörtéren és a Borok utcájában egyaránt.

Hársfa Nikolett
“Rizling, az például több fajta van, van száraz is, illetve egy késői, az édesebb, illetve a szürkebarát, amit itt jobban keresnek, illetve a muskotály, viszont az félédes.”

A Történelmi Témaparkot a hagyományőrzők vették birtokba. Ők a római kortól egészen a 17. századig mutatták be a katonai hagyományokat, a fegyvereket és a harcászati módozatokat, idén a látványt a régészekből, történészekből álló szakmai csoport értékelésével egészítették ki.

Tilcsik György - elnök, Savaria Legio Egyesület
“A mai délelőtt, illetve talán az egész nap arról is szól, hogy a különböző hagyományőrző római kori csoportok felszereltsége, működése, tevékenysége mennyire autentikus. Ezt itt avatott szakemberek minősítik majd. ”

A karnevál csúcspontja ezúttal is a fáklyás felvonulás volt. Közel ezren öltöttek jelmezt és vonultak végig a kétezer éves város utcáin, felelevenítve annak történelmi korszakait. A menetben a bigáról Claudius császár integetett, akit Jordán Tamás személyesített meg.

A sort gólyalábasok, dobosok, tűznyelők színesítik.