MNB
MNB - 2

Hírek

Jó évet zártak a horgászok

2017. január 18., 19:33

Vége a horgászszezonnak, eredményes évet zárt 2016-ban a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. Túlteljesítették a halasítási tervet, összesen több mint 40 tonna pontyot helyeztek ki a vasi vizekbe. Az idei évben ragadozó fajokat is telepítenének, és megkezdik a nyertes uniós pályázatuk megvalósítását.

Jó évet zártak a horgászok

18 centiméteresre hízott a jég az Újperinti I-es tavon. A szövetség által kezelt vizek közül ez az egyik, ahol engedélyezett a lékhorgászat. Bár a kedd délelőtti metsző szélben senki nem pecázott éppen, a jégtéglák árulkodnak róla, hogy voltak próbálkozók. Aki léghorgászatra vállalkozik, annak saját biztonságra érdekében több szabályt is érdemes betartania. Például egyedül senki ne menjen a jégre, és tanácsos hosszú kötéllel felszerelkezni. A kivágott jégdarabot pedig ne nyomják le a jég alá.

Fördős István - halászati őr
"Vegyék ki a vízből, és tegyék a lék mellé. Ez megtartja a botot, de fontosabb, hogy ha a lék befagy, vagy ráesik egy kis hó, a jégtuzskó buskót hoz létre a jég tetején, figyelmezteti az embereket, hogy ott valami van."

A klasszikus horgászszezonnak vége, a pecások mostanában összesítik és adják le fogási naplójukat, és váltják ki a 2017-re szóló éves engedélyt. Tavaly nyolcezer fősre gyarapodott a megye horgászközössége, ami 2300-zal több, mint az előző évben. Az eredeti tervek szerint 28 tonna pontyot telepítettek volna, ehhez képest 41,5 tonna került a vizekbe. Idén nehezebben beszerezhető és drágább fajokkal bővítenék a halasítási programot.

"Ha továbbra is így nő a tagság, a pontymennyiség kihelyezése mellett növeljük a süllő, csuka és keszegfélék telepítését, mert erre is egyre nagyobb igény van."

A szövetség több uniós pályázatot nyújtott be az elmúlt évben, az egyiknek már eredménye is van.  

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"A karácsonyfánk alá kaptunk egy 109 milliós pályázatot, ami azt jelenti, hogy Vas megyében 8 tó küörnyezete fog megszépülni, asztalok, padok, partrendezés, szalonnasütők, rendezvényterek. Reméljük, hogy a következő 1,5-2 évben ez meg tud valósulni."

A szövetség 1373 hektár vízfelületet kezel a megyében. Az utóbbi időben több horgászvíz esetében is döntöttek a halászati jog 2030-ig történő meghosszabbításáról. A tervek szerint idén is megszervezik az iskolai horgászvetélkedőt, a Vasi Vizek legjobb sporthorgásza versenysorozatot és a Pinka-völgyi halas napokat is.