MNB
MNB - 2

Hírek

Jelentős fejlesztés ez a 25 éve működő Hársfa-házban

2020. április 03., 22:17

Megújítják a teljes tetőszerkezet. A régi világítótesteket energiatakarékosak váltják fel, a tetőtérben légkondicionáló berendezés teszi majd elviselhetővé a nyári meleget. Hőszigetelt panelekre cserélik a folyosó üvegablakait, és radiátorokat is szerelnek a helyiségbe. Jelentős fejlesztés ez a 25 éve működő Hársfa-házban, amely átmeneti otthon, nappali ellátó és szociális foglalkoztató funkciót is betölt.

Jelentős fejlesztés ez a 25 éve működő Hársfa-házban

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
“Jelenleg most hatvan pszichiátriai és húsz szenvedélybetegnek tudunk nappali ellátást biztosítani, és mindannyian dolgoznak, elektronikai apróalkatrészeket szerelnek össze. A mindenkori minimálbér ötven százalékáért napi négy órában tudnak dolgozni.”

Az épület korszerűsítéséhez az önkormányzat kilencmillió forinttal járult hozzá, további tízmillió forinttal a karitász három intézményének – a RÉV, a Szikla és a Hársfa-ház – a működését támogatják. Tóth Kálmán mint a Nagy Lajos király utcai intézményt is magába foglaló 14-es választókerület képviselője szívügyének tekintette, hogy a felújítás maradéktalanul megvalósulhasson.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő
“Igazgatónő keresett meg minket azzal, hogy nemcsak a működés, hanem a beruházási oldalon is komoly problémáik vannak. Például hogy olyan mértékben használődtak el a világítótestek, hogy belefolyik fentről a víz, szigetelési problémák voltak. S a korábbi években annyira alulfinanszírozott volt a város részéről a Hársfa-ház működtetése, hogy ezekre a beruházásokra nem maradt pénz. És tavaly, amikor többségbe kerültünk, az elsők között döntöttünk arról, hogy 19 millió forintot juttatunk a Hársfa-háznak.”

A Hársfa-ház felújítása összesen 37 millió forintba kerül. Ennek nagyobb részét kormányzati pénzből fedezik. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretéből 180 millió forintot kapott a karitász egy komplex szervezeti, informatikai  fejlesztést előmozdító programra - ebből az összegből jut az önkormányzati 9 milliós beruházási támogatás mellett még 28 millió forint a költségekre.