MNB - 2
MNB

Hírek

Javuló egészségügyi ellátás

2014. szeptember 29., 16:12

Jelentősen javult az egészségügyi ellátás az elmúlt négy évben Magyarországon és Szombathelyen – erről számolt be sajtótájékoztatóján Puskás Tivadar polgármester. Kiemelt figyelmet fordítanak a betegségek megelőzésére, ennek részeként a HPV vírus elleni védőoltás már az egész országban ingyenesen elérhető a 12. életévüket betöltött lányok számára.

Javuló egészségügyi ellátás

A Derkovits-iskolába 22 hetedik osztályos lány jár. Tavaly nyolcan, idén további hatan kérték a HPV elleni védőoltást.

Kovács Péterné - igazgató
"A tanév első szülői értekezletén a védőnő is bement a szülői értekezletre, és szóban is tájékoztatta a szülőket, hogy miről szól ez az oltás. Kiosztottak egy igénylőlapot, amelyen a szülő visszajelezhette, hogy szeretne-e élni ezzel a lehetőséggel."

Tavaly tízmillió forintot költött a város a HPV elleni oltásra. Azóta a korosztályhoz tartozók csaknem fele, 153 lány kapta meg. A HPV-vírus felelős a méhnyakrák kialakulásáért. Idén már a központi költségvetésből is jelentős összeg jut a HPV-kampányra. Országosan 80 ezer oltóanyagot szereztek be.

Puskás Tivadar - polgármester
"Abban bízom, hogy ezzel a méhnyakrák, amely ma Magyarországon a második leggyakoribb daganatfajta a hölgyek körében, ennek a megelőzése megtörténik."

A polgármester sajtótájékoztatón értékelte az egészségügy elmúlt négy évét. Közel 300 milliárd forintot költöttek fejlesztésre, többlépcsős béremelést hajtottak végre, a kórházakban erősödött az állami felelősségvállalás, a mentőszolgálat új járműveket kapott, mentőállomásokat építettek és újítottak fel. Az elmúlt négy évben 26 százalékkal nőtt a háziorvosi rendszer finanszírozása, 500 millió forintot költöttek a betöltetlen helyekre, további 300 millióval támogatták a fiatal orvosok praxishoz jutását.

Puskás Tivadar - polgármester
"300 millió forintos alapot hoztak létre a háziorvosi praxisváltás címen, azzal segítik, hogy fiatal háziorvosok kerüljenek be a rendszerbe."

A polgármester Szombathely egészségügyét értékelve rámutatott: 12 milliárd forintból fejlesztették a Markusovszky-kórházat, az "egy orvos-egy rendelő" elve alapján megkezdték az alapellátás átalakítását, 140 millió forintot költöttek a háziorvosi ügyeleti hozzájárulásra. A megelőzés jegyében folyik a lisztérzékenység szűrése az óvodákban,  és eddig mintegy 20 ezren tanulták meg az újraélesztés helyes technikáját.