Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Jávor Pál nevét vette fel a Savaria mozi megújult kamaraterme

Adásban volt: 2017. december 1.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Csak a közelmúltban derült fény arra, hogy a múlt század 20-as, 30-as éveinek legnépszerűbb férfi színésze néhány évig Szombathelyen élt családjával. A teremavatón Jávor Pál szülővárosa, Arad is képviseltette magát.

A Savaria mozi megújult kamaraterme új padlóburkolatot kapott és Spanyolországból érkezett, italtartóval ellátott modern székekre cserélték a régi, 13 éves ülőhelyeket, amelyek közül négynek a karfája is felhajtható.

Parais István igazgató, AGORA Szombathelyi Kulturális Központ
Tulajdonképpen ezzel akadálymentessé vált, tehát szabadon megközelíthető a Kőszegi utca felől és az előtérből, valamint a komfortfokozat tekintetében, az utolsó sorok fejtámlásak, nagyobb helyközzel kerültek kialakításra, de önmagukban a székek komfortfokozata, szivacsozása, borítása is már nagyon modern.

A kamaraterem továbbra is az európai és az új magyar filmek bemutatóhelye marad, de most már nevet is kapott: az első magyar filmsztárról, Jávor Pálról nevezték el.

Jávor Pál többszöri filmbeli partnerét, Karády Katalint Fekete Linda személyesítette meg az ünnepélyes teremavatón. A két háború közötti évtizedek legnépszerűbb színészéről pedig Feiszt György beszélt a hallgatóságnak.

Feiszt György főlevéltáros
Egy nagyon karakán férfi volt, ahogy az itt elhangzott és egy igazi, a társaiért, az elveiért, az igazságáért kiálló személyiség.

Feiszt György kutatása derítette ki, hogy Jávor Pál gyermekként 5 évig Szombathelyen élt és itt járt elemi iskolába. Szülővárosában, Aradon is ápolják emlékét, így mostantól a két város szorosabbra fűzi kapcsolatát.

Bognár Levente alpolgármester, Arad
Feiszt György egy komoly kutatási munkát végzett, amit mi is kiterjesztettünk Aradon, amiből kiderült, hogy hol született pontosan, melyik házban Aradon, de ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy Szombathelyen milyen formában töltötte az itteni éveit.

A teremavatón elhangzott: Arad és Szombathely filmes együttműködést tervez, és a közeljövőben a a színész szülőházát és a Jávor-család szombathelyi lakóházát is emléktáblával jelölnék meg. A megújult kamaraterem első vetítésén a Halálos tavasz című filmet nézhette meg a közönség.

2017. december 01.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében