Hírek

Javában zajlanak az október 13-i önkormányzati választás előkészületei

2019. augusztus 16., 14:11

Október 13-ára írta ki a magyarországi önkormányzati választásokat Áder János köztársasági elnök. A választásra jogosultaknak augusztus 23-ig kell kézhez kapniuk a névjegyzékbe való felvételről való értesítést. A hivatalos kampány augusztus 24-én kezdődik, és a szavazás napján 19 óráig tart.

Javában zajlanak az október 13-i önkormányzati választás előkészületei

Az önkormányzati választási előkészületek meghatározott ütemterv szerint zajlanak. Ennek megfelelően a választópolgároknak jövő péntekig kell megkapniuk azokat az értesítőket, amelyekből megtudhatják, hogy mikor lesz a szavazás, hol adhatják le voksukat és hogyan lehet érvényesen szavazni. Akik eddig az időpontig nem kapják meg az értesítőt, azoknak ezt a helyi választási irodában kell jelezniük.

Károlyi Ákos vezető, Városi Választási Iroda
„A választópolgárok számára érdekes és fontos információ, hogy már benyújthatják a mozgóurna iránt kérelmüket, hogyha akadálymentes szavazóhelyiségben kívánnak szavazni, akkor az erre vonatkozó kérelmüket, illetve az átjelentkezésre irányuló kérelmet is. Az átjelentkezésnél fontos tudni, hogy a szavazólap nem követi a választópolgárt, hanem átjelentkezés esetén az adott tartózkodási hely szerinti jelöltekre fog tudni szavazni. „

Szombathelyen több mint 63 ezer választópolgár szerepel a választási névjegyzékben, akik 14 választókerületben, összesen 69 szavazókörben adhatják majd le voksukat. A szavazókörök helyszíneiben az elmúlt időszakban nem történt változás.

Károlyi Ákos vezető, Városi Választási Iroda
„Következő fontos dátum az augusztus 24-e, ugyanis ekkor indul hivatalosan a kampány és ettől a naptól kezdhetik a független jelöltek, illetve a jelölő szervezetek gyűjteni az ajánlóíven az ajánlásokat a választópolgároktól.”

Egy választópolgár érvényesen több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egyszer támogathat érvényesen az aláírásával. Az ajánlásokat függetlenek, illetve a jelölő szervezetek szeptember 9-ig gyűjthetik. Az önkormányzati választáson a szombathelyi választópolgárok polgármestert, valamint helyi képviselőket választanak. Voksolni október 13-án reggel 6 és 19 óra között lehet majd a választási értesítőben megjelölt szavazókörben.