MNB - 2
MNB

Hírek

Játékos vetélkedőt tartottak a Fő téren a Márton-napi hagyományokhoz kapcsolódóan

2012. november 09., 18:03

Az óvodásoknak, iskolásoknak, családoknak szóló pontgyűjtő versenyen a résztvevők ügyességi és gondokodtató feladatokon keresztül eleveníthették fel a jeles naphoz kötődő népszokásokat.

Játékos vetélkedőt tartottak a Fő téren a Márton-napi hagyományokhoz kapcsolódóan

Mit jelent, ha Márton napján a lúd a jégen áll, szabad-e ilyenkor ruhát mosni, miért ekkor verik csapara az újbort? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak azok a kisiskolások, akik pénteken délután kilátogattak a Fő térre és próbára tették tudásukat a Márton-napi játékos vetélkedőn. A 9 állomásos pontgyűjtő versenyt az AGORA-Gyermekek Háza szervezte.

Kiss Andrea vezető, AGORA-Gyermekek Háza
"Ez egy összefoglaló játék program, Szent Márton hagyományait igyekszünk megismertetni a gyermekekkel. 9 néphagyományt, hiedelmet, mondát, jóslást választottunk. A kicsik tudását tulajdonképpen úgy mérjük, hogy lejátszatjuk velük".

Az ügyességi, egyensúlyozó, gyakorló és kézműves foglalkozások lebonyolításában a gencsapáti hagyományőrzők is segítettek.

Varga Albin vezető, Gencsapáti Hagyományőrző Egyesület
"Az elejétől fogva résztveszünk benne, egy-két játékot is közösen találtunk ki, hogy hogyan álljon össze a Márton napi kirakó. Ennek volt egy nagyon szép bemutatója pár éve a Művészetek Palotájában is, nagy-nagy sikerrel".

Volt, aki a Szent Márton kirakón érezte jól magát, másoknak a teregetés, vagy a diótörés ragadta meg a figyelmét, de egy miskolci művésznő egyszemélyes bábelőadással is szórakoztatta a jelenlévőket.

Vízkeleti Villő
"Nekem a diós tetszett a legjobban, mert ott szét kell vágni a diót"

Fehér Levente
"A legjobban a teregetés tetszett, mert otthon is szoktam teregetni. A végén meg kaptam Márton napi kiflit, amit meg lehet osztani valakivel."

A hagyományőrző játék szombat délelőtt 10 órától folytatódik a Fő téren. Az ünnephez kapcsolódóan a hétvégén a múzeumfaluban rendezik a Szent Márton napi országos nagyvásárt, szombaton este hat órától pedig a Bartók terem ad otthont az ilyenkor szokásos Márton napi díjátadó gálának.