MNB
MNB - 2

Hírek

Japán vendégművészek a szimfonikusoknál

2019. március 21., 14:42

Sibelius és Sosztakovics egy-egy műve csendül fel pénteken a Bartók Teremben. A Savaria Szimfonikus Zenekart az együttes korábbi vezetőkarmestere, Izaki Masahiro vezényli majd. A koncert szólistája a fiatal japán hegedűművész, Chisa Kitagawa lesz.

Japán vendégművészek a szimfonikusoknál

Chisa Kitagawa Sibelius d-moll hegedűversenyének szólóját játssza. A 22 éves japán hegedűművész két évvel ezelőtt különdjat nyert a Bartók  Világversenyen. Akkor figyelt fel rá a Savaria Szimfonikus Zenekar, és felkérte a közös munkára.

Chisa Kitagawa - hegedűművész
“Azért szeretem ezt a darabot, mert nagyon természetes, tiszta zene. Sokszor játszottam, és éppen ezért most már igazán tudom élvezni a játékot. “

Ez lesz az első darab, ami felcsendül majd a Bartók Teremben.

Ezt követően Sosztakovics 12. d-moll szimfóniája hangzik el, aminek az alcíme  „Az 1917-es év”.

Gyenge Tibor - koncertmester “Bevallom őszintén, én ezt még nem játszottam, a zenekar se. Tartottunk tőle, de hallatszik… a kollégák nagyon iparkodnak és nagyon gyakorolnak. A próbák során nagyon megszerettük, és gondolom, hogy egy nagyszerű előadás lesz.”

A koncerten Izaki Masahiro dirigál. A karmester több szállal kötődik Szombathelyhez. 1995-ben megnyerte a Magyar Televízió nemzetközi karmesterversenyét, aminek az  első fordulóját ebben a hangversenyteremben rendezték meg.

Izaki Masahiro - karmester
“Nekem az első profi zenekar itt, Szombathelyen, és mindenki nagyon kedves volt. Például a brácsa szólamvezetőnek mondtam: nagyon segíts nekem, és minden jó érzés nekem.”

Izaki Masahiro 1998 és 2001 között a Savaria Szimfonikus Zenekar vezetőkarmestere és művészeti vezetője volt. A mostani közös munka eredményét a Szimfónia bérlet közönsége hallhatja majd péntek este.