Hírek

Itt van a befőzési szezon

2017. július 20., 15:25

Július nem csak a fesztiválok hónapja, hanem befőzési szezon is. Érdemes odafigyelni a megfelelő minőségű zöldségekre és gyümölcsökre. A szombathelyi piacon feltérképeztük, hogy milyen az idei kínálat. A legtöbb vásárló a helyi termékeket keresi.

Itt van a befőzési szezon

Nagy a forgalom a szombathelyi vásárcsarnokban. Mivel az időjárás nagyon kedvező, a helyi termelők szerint rekord mennyiségű barack terem a nyáron. Kilónkénti ára a tavalyihoz képest 100 forinttal lehet olcsóbb.

Horváth Emil- kereskedő
“Most van az az év amikor mindenkinek lehetne ajánlani, vagy hát aki okos, most főzzön be, de úgy , hogy elálljon két-három évig, mert ilyen év nem biztos, hogy megint lesz, és olcsó is mert a rózsa barackot már 300 ft-ért meg lehet kapni. A kajszibarack az drágább, azt tudomásul kell venni, az a legfinomabb barack, az egy kicsivel drágább 450-500-ért adjuk.”

Szinte mosolyognak a vásárlókra a kis dobozokból a pirosló málnaszemek, áruk már növekszik, hiszen a málnaszezon lassan véget ér. A szederszezon most kezdődik, 600 forintért kapható fél kg.

Völgyesi József - termelő
“Lehet, hogy most még talán olcsóbb lesz egy kicsivel, mert tavaly egy kis fagykár volt, az idén meg elég jó az időjárás hozzá. Múlt héten volt egy jó kis csapadék is aztán mindjárt már a méretén is észre lehet venni, mert nagyobb a szemeknek a mérete. Hiába öntözzük, mert megy neki az öntözőrendszer is, de az esőnél nincs jobb.”

Egy kis doboznyi áfonya szintén 600 forint jelenleg a piacon. Nem csak gyümölcsből, hanem cukkiniből, friss zsenge zöldbabból, kovászolni való uborkából és kukoricából is nagy a kereslet.  Sokan keresik a helyi termékeket kedvező áruk miatt.

Moór Ferenc
“Ezt mégis megbízhatóbb forrásnak tartom, mint hogy ha bemegyek egy boltba és ki tudja milyen országból, ki tudja milyen kezelés után veszem meg, akár drágábban is azt az árut.”

Nem sokat kell már várni a paprika, paradicsom árának csökkenésére és következhet a lecsóbefőzési szezon.